Svijet

U Egiptu danas samit o krizi u Pojasu Gaze

Foto: canva stock

Egipat danas organizuje samit o krizi u Gazi, usled straha od širenja sukoba na Bliskom istoku, ali nedolazak visokih predstavnika SAD-a, glavnog izraelskog saveznika, i još nekih čelnika umanjuje očekivanja šta se na njemu može postići.

Na brzinu sazvani samit u Kairu okupiće lidere nekoliko arapskih i evropskih zemalja, uz brojne ministre vanjskih poslova.

Održava se u vrijeme priprema Izraela za kopneni napad na Pojas Gaze, nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi.

Još se razgovara o završnoj deklaraciji

Više od 4.100 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi, koja je izazvala veliku humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi.

Rojters nije mogao saznati hoće li ko predstavljati SAD, Kinu i Rusiju.

Njemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Riši Sunak neće doći u Kairo, a za sada se službeno ne zna ni hoće li sse pojaviti francuski predsjednik Emanuel Makron.

Visoki činovnik Evropske unije je rekao da se još razgovara o završnoj deklaraciji, ali još uvijek postoje razlike, pa nije jasno hoće li biti usvojena, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Dodao je da u Kairo planiraju ići predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel i šef evropske diplomatije Džozep Borelj, iako je upitno hoće li stići na vrijeme, s obzirom na to da su u juče bili na samitu SAD-a i EU-a u Vašingtonu.

‘Izrael sprovodi kolektivno kažnjavanje’

Arapske zemlje su proteklih dana izražavale bijes zbog izraelskog bombardovanja i opsade Gaze, doma za 2,3 miliona ljudi.

Istovremeno, Egipat želi dostaviti humanitarnu pomoć Gazi kroz granični prelaz Rafah, jedini koji ne kontroliše Izrael, ali pomoć se samo gomila sa egipatske strane.

Jordanski kralj Abdulah i egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi su u četvrtak optužili Izrael da bombardiovanjem Gaze “sprovodi kolektivno kažnjavanje”.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad