Društvo

U domaćim bankama milione imaju 34 crnogorska državljanina

Foto: Borba

U Crnoj Gori je na kraju oktobra 91 osoba imala depozite veće od miliona evra u bankama, od čega su njih 34 crnogorski državljani, a ostalo strani državljani.

„Prema posljednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), na 31.10. 2023. godine, 91 fizičko lice ima depozit veći od milion evra“, saopštili su iz CBCG za Forbes Crna Gora.

Iz CBCG nisu odgovorili na pitanje ko su najveći deponenti, jer u skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama, podatak o vlasniku i iznosu depozita predstavlja bankarsku tajnu.

U strukturi deset najvećih deponenata fizičkih lica, troje su rezidenti, a sedmoro nerezidenti i to iz Indije, Izraela, Velike Britanije, Srbije i Ukrajine.

Ukupni depoziti deset najvećih deponenata u bankama iznose 336,8 miliona evra i kreću se u rasponu od 23,3 do 51,8 miliona evra.

„U strukturi najvećih deponenata preovladavaju šest pravnih lica rezidenata, slijede tri pravna lica nerezidenti i jedno fizičko lice, takođe nerezident“, kazali su iz CBCG.

Najveći depozit pravnog lica (preduzeća), rezidenta, iznosi 51,8 miliona evra.

U bankama deset najvećih depozita pravnih lica iznosi 331,3 miliona evra.

Prema podacima iz Biltena CBCG, ukupni depoziti u bankama u septembru 2023. godine iznosili su oko 5,5 milijardi evra i zabilježili su intenzivan rast od 11,24 odsto na godišnjem nivou, dok su na mjesečnom nivou porasli 0,37 odsto.

Od toga su depoziti stanovništva bili 1,8 milijardi, što je rast od 12,94 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je na mjesečnom nivou povećanje od 1,24 odsto.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad