Vijesti

Tvrđava Srebrenik, svedok procvata Bosne za vreme Stefana ll Kotromanića

Stefan II Kotromanić (1322-1353) nasledio je presto svog oca bana Stefana I, uspešno postavši jedan od najmoćnijih vladara srednjovekovne Bosne, odmah iza kralja Tvrtka. Majka mu je bila Jelisaveta, ćerka srpskog kralja Dragutina. Značajno je proširio svoju državu, i bio je ujedno prvi vladar države Bosne koji je kovao svoj novac.

Foto: Pozziz.com

Koliko je Bosna procvetala u banovo vreme svedoči i tvrđava Srebrenik. Nalazi se severno od Tuzle, gde je onomad bila župa Usora.

Tvrđava je impozantno smeštena na samim liticama i jedini način ulaska u nju je preko provalije i drvenog mosta koji se nalazi na susednoj steni. Imao je četiri kule i omanji dvorac, koji se nalazi u citadeli zajedno sa jakom branič kulom. Poreklo njegovog imena u srpskom jeziku je izvedeno od reči srebro – Sr`brnik, kako je prvi put zabeležen 1333. godine u ugovoru (Srebrenička povelja) koji su zaključili ban Bosne Stefan II sa jedne i predstavnici Dubrovačke republike sa druge strane o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih poseda republici u zamenu za godišnji danak od 500 perpera. Tu se između redova jasno govori koje plemstvo tada vlada Bosnom, koje Dubrovnikom:

„i zato stavljam ja gospodin ban Stefan svoju zlatnu pečat, da je vjerovano svaki da zna i vidi istinu. A zato su četiri povelje jednake, a dvije latinski, a dvije srpske, a sve su pečaćene zlatnim pečatima“.

Od 1393. godine kada su ga Mađari prvi put zauzeli, pa do 1512. kada su ga Osmanlije konačno i trajno zauzele, više puta je osvajan i opsedan. Danas su od nekadašnje tvrđave ostale dobro očuvane ruševine koje se i dalje monumentalno uzdižu nad okolinom.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad