Crna Gora

TUŽNA VIJEST: Upokojio se episkop zapadnoevropski Luka

Na praznik Svete Velikomučenice Varvare i Prepodobnog Jovana Damaskina, 17. decembra 2021. godine, upokojio se u Gospodu Njegovo Preosveštenstvo Episkop zapadnoevropski Luka (Кovačević), saopštila je Eparhija zapadnoevropska.

Blaženopočivši episkop Luka, rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici, kod Banjaluke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Кrka završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Sv. Sergija u Parizu.https://www.youtube.com/embed/gLipTnqHrPQ

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a zatim na praznik Sv. proroka Jeliseja, rukopoložen u čin jeromonaha od strane Episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja. Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu, Australija. Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve, na svom redovnom zasedanju u maju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za Episkopa australijsko-novozelandskog.

Čin episkopske hirotonije u Manastiru Vavedenje u Beogradu, 17. avgusta 1992. godine obavio je Patrijarh Pavle uz učešće većeg broja episkopa. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu, ustoličen je u tron Episkopa australijsko-novozelandskih. 1997. godine izabran je za episkopa Eparhije zapadnoevropske sa sedištem u Parizu. Sa položaja Episkopa Eparhije zapadnoevropske, obavljao je dužnost administratora Eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine.

Večan ti spomen, dostojni blaženstva vladiko Luko!

(Kurir.rs)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad