Svijet

Turska odobrila ulazak Švedske u NATO

Foto: Time

Turski parlament odobrio je na današnjoj sednici zahtev Švedske za pristupanje NATO-u.
Od ukupno 600 poslanika glasalo je njih 346 i to 287 za, a 55 protiv. Uzdržano je bilo četvoro poslanika.


Odluka parlamenta će stupiti na snagu nakon što predsednik države Redžep Tajip Erdogan potpiše odgovarajući ukaz. Rok je 15 dana.


Švedska, koja je članica EU, saglasila se u pregovorima sa Erdoganom da zauzvrat doprinese aktiviranju procesa pristupanja Turske Uniji. Šef NATO Jens Stoltenberg je, međutim, isticao, da ta dva pitanja nisu povezana.


Podsećamo da Turska nastavlja da prati kako Švedska ispunjava obaveze u okviru trilateralnog memoranduma. Švedska je 1. juna 2023. usvojila dopunjeni zakon o borbi protiv terorizma u skladu sa kojim se učešće u terorističkoj organizaciji smatra krivičnim delom. Blokirani su računi strukturama koje su među glavnim izvorima finansiranja Radničke partije Kurdistana (proglašena za terorističku u Turskoj) u Švedskoj. Jedan član RKK je uhapšen, a još jedan je izručen Turskoj. Pored toga, Švedska je ukinula embargo na proizvode turske odbrambene industrije.


Međutim, Švedska nije ispunila zahteve Ankare da izruči 32 osobe optužene za terorizam, 37 lica optuženih za druga krivična dela, zahtev da proglasi FETO za terorističku organizaciju i uhapsi visoko rangirane članove Radničke partije Kurdistana koji žive u Švedskoj.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad