Svijet

Turkmenistan traži ime za novi grad u izgradnji

Novi predsjednik Turkmenistana pozvao je na javnu raspravu o imenu za novi grad u izgradnji, javili su državni mediji u toj zemlji.

Turkmenistan
Foto: Borba

Mnogi posmatrači očekuju da će grad biti nazvan po prethodniku i ocu aktuelnog predsjednika Gurbanguliju Berdimuhamedovu.

Četrdesetogodišnji Serdar Berdimuhamedov izabran je prošlog mjeseca da naslijedi svog oca, autoritarnog bivšeg predsjednika koji je bio na vlasti 15 godina.

Prema državnom listu „Neutral Turkmenistan“, koji citira novog predsjednika, novi grad izgrađen za 1,5 milijardi dolara u provinciji Ahal na jugu zemlje je „skoro završen“.

Aktuelni vođa je prilikom posjete lokaciji govorio o izboru odgovarajućeg imena za budući grad i rekao da je to šansa da se vodi nacionalna rasprava na tu temu, prenosi list.

Javna televizija je sinoć objavila slike grada, na kome je radilo oko 15.000 radnika, gdje su prikazani velelepni objekti, uključujući i hipodrom.

Izgradnja novog grada koja je počela prije više godina djelimično je sprovedena pod nadzorom Serdara Berdimuhamedova, koji je jedno vrijeme bio guverner te provincije.

Od kada je preuzeo dužnost on se gotovo svakodnevno pojavljuje na državnoj televiziji, obraća se zvaničnicima, učestvuje na festivalima na biciklu ili konju, kao što je njegov otac prije njega imao običaj da radi.

S druge strane, bivši predsjednik, koji sada ima položaj predsjednika gornjeg doma parlamenta, što je druga funkcija u državi, samo se povremeno pojavljuje u javnosti.

Novi turkmenistanski predsjednik obećao je da će nastaviti politiku svog oca, koji je ostao vrlo uticajan i koga mediji zovu “zaštitnikom” zemlje.

Serdar Berdimuhamedov položio je zakletvu 19. marta, preuzimajući vlast od svog oca, Gurbangulija Berdimuhamedova, koji je čvrstom rukom vladao strogo kontrolisanom srednjoazijskom nacijom od 2006. dok je gradio kult koji nije ostavljao prostora za neslaganje.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad