Svijet

Trudo uputio izvinjenje zbog aplauza borcu nacista u parlamentu

Foto: EPA-EFE

Neposredno pošto je Zelenski u petak održao govor u Donjem domu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kada je Entoni Rota skrenuo pažnju na njega

Premijer Kanade Džastin Trudo izvinio se što je Parlament njegove zemlje tokom govora predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog odao priznanje čovjeku koji se u Ukrajini borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu.

Trudo je rekao da je predsjednik Donjeg doma parlamenta Entoni Rota koji je u utorak podnio ostavku, “isključivo odgovoran” za poziv u goste i odavanje priznanja tom čovjeku i ocijenio da je to greška koja je duboko osramotila i Parlament, i Kanadu.

“Svi mi koji smo u petak bili u Domu duboko žalimo što smo aplaudirali, iako smo to učinili nesvjesni konteksta”, rekao je Trudo prije no što je juče ušao u Donji dom i dodao: “To je bilo užasno kaljanje sjećanja na milione ljudi koji su poginuli u holokaustu, i bilo je duboko, duboko bolno za jevrejski narod.”

Trudo je ponovio izvinjenje i za govornicom Parlamenta.

Neposredno pošto je Zelenski u petak održao govor u Donjem domu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kada je Entoni Rota skrenuo pažnju na njega, prenose agencije.

Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Tokom vikenda su isplivale činjenice da je Prva ukrajinska divizija bila poznata kao Vafen-SS divizija Galicija – ili SS 14-ta Vafen divizija – jedinica dobrovoljaca pod komandom nacista.

“Izuzetno je zabrinjavajuće misliti o tome kako ovu ogromnu grešku politizuju Rusija i njene pristalice da bi širile lažnu propagandu o tome za šta se Ukrajina danas bori”, rekao je Trudo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ove sedmice da su ovacije za Hunku bile “zaprepašćujuće” i da si rezultat “nemarnosti” prema sjećanju na nacistički režim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svoje neprijatelje u Ukrajini opisuje kao “neonaciste”, iako je Zelenski Jevrejin koji je rodbinu izgubio u Holokaustu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Entoni Rota podnio je u utorak ostavku poslije sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma, a sve glavne opozicione stranke su ga pozvale da to učini.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad