Svijet

Tropska oluja pogodila Kubu, Florida strahuje od uragana, priprema se evakuacija

Foto: canva stock

Tropska oluja Idalija pogodila je danas zapad Kube i očekuje se da ojača u veliki uragan dok se kreće ka obali američke savezne države Floride, gdje su vlasti naložile milionima stanovnika da se pripreme za evakuciju.

Dok stanovnici Floride iz predostrožnosti postavljaju vreće sa pijeskom i evakuišu se iz domova u nižim oblastima duž obale Meksičkog zaliva, Idalija je zahvatila Kubu donoseći obilnu kišu, posebno na krajnjem zapadu ostrva, a vlasti u oblasti Pinar del Rio objavile su stanje pripravnosti, dok se stanovništvo evakuiše zbog mogućih poplava.

Na Kubi je u nedelju palo čak 10 centimetara kiše, saopštile su meteorološke službe, a očekuje se da će Idalija Floridi već danas donijeti uraganske vjetrove i da će stići do obale do srede, prenosi AP.

Guverner Floride Ron Desantis proglasio je vanredno stanje u 46 okruga, širokom pojasu koji se proteže preko sjevernih djelova države, od obale Meksičkog zaliva do obale Atlantika.

Država je mobilisala 1.100 pripadnika Nacionalne garde koji imaju na raspolaganju 2.400 plovila i 12 letjelica za akcije spasavanja.

Međunarodni aerodromi Tampa i St. Pete-Klirvoter saopštili su da će danas biti zatvoreni, a rad prigradske željeznice u Orlandu je obustavljen.

Vanredno stanje je odobreno i na federalnom nivou, što će omogućiti federalnu pomoć Floridi.

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je u ponedeljak sa Desantisom i odobrio proglašenje vanrednog stanja za Floridu, saopštila je Bela kuća.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad