Svijet

Tramp posle presude Vrhovnog suda da može na izbore u Koloradu: “Ovo je pobeda Amerike”

Foto: AP Photo

Jednoglasno je odlučeno da Tramp može da ostane na glasačkom listiću u ovoj saveznoj državi

Vrhovni sud SAD presudio je danas u korist kandidata za predsedničku nominaciju republikanaca Donalda Trampa, dozvolivši mu da ostane na glasačkom listiću i poništivši odluku savezne države Kolorado koja ga je diskvalifikovala zbog navodnog učešća u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. Odluka je, kako prenosi “Politiko” doneta jednoglasno.

Sudije Vrhovnog suda objavile su odluku dan pre sutrašnjeg “super utorka”, kada na unutarstranačke izbore izlaze birači u 15-ak saveznih država, prenosi “Vašington post”.

Vlasti Kolorada su krajem prošle godine donele odluku kojom je Tramp proglašen nepodobnim za funkciju predsednika SAD, ali Vrhovni sud je doneo odluku da državna vlast ne može donositi takvu odluku već samo Kongres. 

Ovu odluku nije potpisao nijedan sudija pojedinačno već je doneta u ime Vrhovnog suda. 

Tramp: Velika pobeda za Ameriku

Donald Tramp je izjavio da odluka Vrhovnog suda SAD, kojom mu je dozvoljeno da ostane na glasačkom listiću u Koloradu, predstavlja veliku pobedu za Ameriku.

“Ovo je velika pobeda za Ameriku. Veoma, veoma važna. Podjednako važna za našu zemlju bicće i odluka koju cće Vrhovni sud uskoro doneti o imunitetu za predsednika – bez koje bi funkcija predsednika postala samo ceremonijalna, što je daleko od onoga što su osnivači nameravali”, rekao je Tramp u izjavi za “Foks njuz”.

Dodao je da nijedan predsednik ne bi mogao pravilno i efikasno da funkcioniše bez “potpunog imuniteta”.

“Naša zemlja bi bila izložena velikom riziku”, poručio je Tramp.

Sudije Vrhovnog suda objavile su odluku dan pre sutrašnjeg “super utorka”, kada na unutarstranačke izbore izlaze republikanci u 15 saveznih država.

“Politiko” podseća da je odluka da Tramp ostane u trci bila očekivana. Tokom usmenih argumenata 8. februara, sudije širom su nagovestile da neće dozvoliti pojedinačnim državama da procenjuju podobnost predsedničkih kandidata optuženih za pobunu.

Dopis od ponedeljka na 13 stranica odražava tu zabrinutost, a njihovo mišljenje je da bi omogućavanje državama da donesu tu presudu moglo da dovede do nedoslednog i opasnog spleta suprotstavljenih presuda, pa da bi se dogodilo da se kandidat pojavi na glasačkim listićima nekih država, a na drugim ne.

Trojica liberalnih sudija napisala su odvojeno mišljenje, rekavši da se slažu sa rezultatom, ali da bi doneli užu presudu koja bi ostavila otvorenom mogućnost da federalni sudovi diskvalifikuju Trampa ili drugog kandidata za koga se utvrdi da je učestvovao u pobuni.

Glavno mišljenje suda pominje napad na Kapitol od 6. januara samo u recitaciji hronologije slučaja u nižim sudovima, ali ga inače nije uključilo ni u jednu svoju analizu. Sud nije ni procenio Trampovu ulogu u napadu, centralnom aspektu slučaja u Koloradu.

U decembru je Vrhovni sud Kolorada postao prvi sud u zemlji koji je proglasio Trampa nepodobnim da se kandiduje za predsednika.

“Tramp nije samo podstakao pobunu, on je nastavio da je podržava, dok su izgrednici napali Kapitol”, napisao je sud u Koloradu.

Ubrzo nakon odluke u Koloradu, državna sekretarka Mejna Šena Belouz, demokrata, donela je istu odluku na sličnim osnovama. I prošle nedelje, državni sudija u Ilinoisu naredio je da ga ukloni sa glasačkih listića tamo iz istih razloga.

Sve tri odluke na državnom nivou su na čekanju, dok se Vrhovni sud bavio ovim pitanjem u skraćenom postupku.

A odluka Višeg suda u ponedeljak praktično poništava svaki od njih, kao i desetine drugih sličnih izazova u drugim državama.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad