Svijet

Tramp: Bajden je pretnja za američku demokratiju, moramo da ga izvučemo iz Bele kuće

Foto: The New York Times

Znate zašto je on pretnja demokratiji? Nekoliko razloga, ali znate prvi? On je krajnje nesposoban, poručio je nekadašnji predsednik SAD

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp suprotstavio se tvrdnjama da  njegov mogući reizbor u Belu kuću predstavlja egzistencijalni rizik za “američki način života”, govoreći pristalicama u američkoj državi Nju Hempšir da je Bajdenova “nesposobnost” ono što predstavlja pravu pretnju demokratiji.

Tramp je govorio u Mančesteru uoči predizbora koji počinju u utorak i koji bi mogli dodatno učvrstiti njegov status verovatnog republikanskog kandidata, koji će u novembru izaći na crtu potencijalnom kandidatu demokrata Bajdenu.

“On je pretnja za demokratiju”, rekao je Tramp, dok se iza njega nalazio ogromni natpis: “Bajden napada demokratiju.”

“Moramo da ga izvučemo (iz Bele kuće). Znate zašto je on pretnja demokratiji? Nekoliko razloga, ali znate prvi? On je krajnje nesposoban.” To je optužba koju je Tramp ponovio u nekoliko navrata tokom svog nastojanja da se vrati u Belu kuću.

Nekadašnji predsednik je u oktobru za napad Hamasa na Izrael okrivio “smrtonosnu kombinaciju” Bajdenove “nesposobnosti, radikalizma i slabosti“.

Tramp, koji se suočava sa 91 optužbom u nizu krivičnih slučajeva dok se bori za najvišu državnu funkciju, takođe je optužio Bajdenovu administraciju da koristi pravosudni sistem kao oružje protiv njega.

Dodao je da Bajdenove napore da to učini omogućavaju njegovi “zaštitnici” u medijima “lažnih vesti”. Čini se da se ti komentari odnose na tvrdnje koje je Bajden izneo u Pensilvaniji ranije ovog meseca u kojima je rekao da Tramp namerava da “iskoreni demokratiju kako bi osigurao pobedu na izborima”.

“Da li je demokratija i dalje sveti cilj Amerike, to je ono o čemu se radi na izborima 2024”, rekao je Bajden 5. januara.

Kampanja Donalda Trampa je isključivo o njemu, a ne o Americi, ne o vama. Kampanja Donalda Trampa je opsednuta prošlošću, a ne budućnošću. Spreman je da žrtvuje našu demokratiju da bi sebe doveo na vlast”, rekao je aktuelni predsednik.

U međuvremenu, Trampova protivkandidatkinja Niki Hejli, za koju ankete sugerišu da za Trampom zaostaje za oko deset procentnih poena u Nju Hempširu, otvoreno je dovela u pitanje mentalnu sposobnost svog republikanskog protivkandidata, nakon komentara poslednjih dana u kojima se činilo da ju je Tramp zamenio sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“Kada se nosite sa pritiscima predsedništva, ne možemo imati nekog drugog koga dovodimo u pitanje da li je mentalno sposoban da to uradi”, rekla je Hejli u subotu.

Ona je navela da se Trampov angažman sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom “vraća na stari obrazac”, i podsetila na Trampove pozitivne izjave o kineskom predsedniku Si Đinpingu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

“Kada trenutno imate ratove širom sveta i nestabilnost, naš cilj je da sprečimo rat, a mi to ne možemo da uradimo pokušavajući da se družimo sa diktatorima”, rekla je ona.

Hejli je ponovila stav da Amerikanci ne žele revanš aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i Trampa 2024. godine, ističući da bi Trampovo predsedavanje rezultiralo “haosom”.

“Bez obzira šta je u pitanju, haos ga prati, s pravom ili ne. I tako se dešava ono što ostatak Amerike dovodi u haos”, istakla je Hejli.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad