Vijesti

Timoti Les: Velika Britanija hoće da uvuče Srbiju u antikinesku koaliciju!

Velika Britanija želi da produbi odnose sa Srbijom na prvom mjestu u cilju da je uvuče u antikinesku koaliciju, izjavio je vodeći istraživač Kembridž univerziteta Timoti Les na šestoj Britansko-srpskoj konferenciji održanoj u Klubu poslanika.

Timoti Les
Foto: Rts

Kao zemlja van EU, Britanija može da bira političku orijentaciju i u interesu joj je da Srbiju kao najsnažniju zemlju na Balkanu, prevede na svoju stranu, rekao je Les na panelu „Spoljna politika, Bregzit i bilateralni sporazumi”, na kojem su govorili i britanski diplomata Čarls Kroford – bivši ambasador u Beogradu, potpredsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsjednica Poslaničke grupe prijateljstva sa UK Sandra Božić.

Les je dodao će napuštanje Kine za Srbiju biti teško jer joj je ona potrebna podrška za rješavanje nerešenog srpskog pitanja – pitanja Kosova.

Britanija je naznačila da želi da Srbija bude dio narastajuće nove koalicija, a to će biti teško ako nastavi tijesnu saradnju sa Kinom, rekao je Les i naglasio da Britanija i Srbija mogu da unaprijede odnose tako što će otvarati nova tržišta, proširiti ga na oblast poljoprivredne proizvodnje.

Les, je ocijenio da trgovinski sporazum između Velike Britanije i Srbije na prvi pogled nije ništa više od jedne tehnikalije ako se ne gleda kroz politički kontekst.

Podsjetio je da Velika Britanija nakon Bregzita želi da nastavi da trguje sa drugim zemljama kao i oni sa njom i dodao da je Srbija u tom kontekstu jedna od desetine zemalja sa kojim je zaključila ili pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini.

U okviru političkog konteksta, trgovinski sporazum ima značaj, rekao je Les i naglasio da je cilj Velike Britanije sada kada je izašla iz EU, da stvara svoju nezavisnu spoljnu politiku, da iskoristi sve mogućnosti da olakša i umanji prijetnje koje dolaze iz sve globalizovanijeg svijeta.

Kako kaže, Britaniju muči porast broja neprijateljskih zemalja, Kine na prvom mjestu, i britanska postBregzit strategija Peking prepoznaje kao značajan geopolitički faktor i sve veći rizik za britansku spoljnu politiku.

Zato se kako kaže, Britanija sve više usmjerava ka SAD i njenoj politici i drugim zemljama istog stava, dok se EU bori za poziciju u hladnom ratu i da nađe balans između SAD i Kine.

Les je na panelu u čiji se rad uključio onlajn, ocIJenio i da se Srbija trudi da uđe u EU i da do sada nije uspjela, a razlozi za to su „složeni i zahtijevaju posebnu prezentaciju”.

Po njegovim riječima, to je jednim dijelom i posledica Bregizita jer je izlaskom Britanije, politika proširenja, koju je podržavao London, izgubila snažnu podršku.

Sve ovo je značajno i predstavlja kontekst za strateški prioritet Britanije u Srbiji a to je stvaranje antikineske koalicije, rekao je Les i dodao da Britanija kao zemlja koja sada nije članica EU može da traži saveznike na tom polju, a Srbija može biti jedna od njih, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je Beograd saradnjom sa Kinom omogućio Pekingu da širi svoj interes u Evropi.

Podsjetio je na reči britanskog ministra Bena Volasa koji je rekao da je za London izazov da stane na put zemljama za koje vide da pokušavaju da manipulišu drugima.

Takođe, dodao je da kada je riječ o bezbjednosti cilj Londona da Srbija bude za glavnim stolom.

Kaže, da Volas nastoji da rastereti napete odnose, dveju zemlja, oslanjajući se na tradiciju iz Drugog svjetskog rata, smatra da su u svemu važni odnosi Srbije i Rusije.

(Politika)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad