Portal ODBRANA

Politika

TEROR HRVATSKE NAD POSLANICIMA ZAVETNIKA SE NASTAVLjA – Zbog Jasenovca narodni poslanici na crnoj listi

Poslaniku Narodne ckupštine Srbije iz redova Srpske stranke Zavetnici, Nikoli Dragićeviću, u noći između 5. i 6. avgusta ove godine, izrečena je zabrana ulaska na teritoriju Republike Hrvatske. Njemu su hrvatski državni organi bez ikakvog osnova onemogućili ulazak i tranzit kroz teritoriju Hrvatske, iako on nije imao nameru da se zadržava u toj državi.

Podsećamo da je izabranim poslanicima Zavetnika tokom juna meseca ove godine, zbog posete Jasenovcu, već jednom zabranjen ulazak na teritoriju Hrvatske. Tada je poslanička grupa Zavetnika posetila kompleks logora Jasenovac gde je prisustvovala liturgiji u tamošnjem manastiru, nakon čega se uputila u Donju Gradinu koja je deo jasenovačkog logora i koja se nalazi u BiH. Odmah pri povratku u Republiku Hrvatsku tamošnja granična policija zaustavila je tri automobila u kojima su se nalazili poslanici, i oni su zadržani na graničnom prelazu više od dva sata.
Njima je tada saopšteno da im je ulazak na teritoriju Hrvatske zabranjen još 3. juna, što je paradoksalno, jer je poslanička grupa Zavetnika istog jutra bez ikakvih smetnji prešla državnu granicu na Batrovcima i ušla u Hrvatsku.

Prema rečima narodnog poslanika, Nikole Dragićevića, on je zaustavljen na graničnom prelazu samo nekoliko sati pošto je održano obeležavanje godišnjice zločinačke akcije Oluja.

“Po drugi put u dva meseca, sprečen sam da uđem na teritoriju Republike Hrvatske. Posle nekoliko sati čekanja, službenici granične policije uručili su mi dokument kojim se odbija moj ulazak u tu zemlju.

Poseta stradalnom srpskom stratištu Jasenovac svrstala me je u red onih koji ‘predstavljaju ‘prijetnju javnom poretku, unutarnjoj sigurnosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima jedne ili više država članica EU’, kako se navodi u dokumentu koji mi je uručen” – navodi Dragićević.

Po ko zna koji put, potvrđuje se žalosna činjenica da hrvatske vlasti na svaki način pokušavaju da zastraše građane Srbije, ali i Srbe koji žive u Republici Hrvatskoj, poručujući im da je sećanje na srpske žrtve neprihvatljivo. Ukoliko Republika Hrvatska zabranjuje ulazak poslanicima Republike Srbije, šta u tom slučaju mogu da očekuju ostali građani Srbije?!

Srpska stranka Zavetnici naglašava da ovakvi postupci Hrvatske ni na koji način neće zaustaviti praksu negovanja sećanja na sve žrtve zločina u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti da čuvamo sećanje na žrtve ustaških zločina, a u Skupštini Srbije zalagaćemo se za to da se usvoji rezolucija o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Tražićemo od nadležnih organa da reaguju ovim povodom i službenim putem od hrvatske strane zatraže objašnjenje za ovakve protivpravne korake preduzete protiv predstavnika građana Srbije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad