Svijet

Tel Aviv pozvao Međunarodni krivični sud da ne izdaje naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika

Foto: canva stock

Izraelski zvaničnici pozvali su Međunarodni krivični sud (MKS) da ne izdaje naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika i poručili da će nastaviti da se bore.

”Očekujemo da se sud (MKS) uzdrži od izricanja naloga za hapšenje visokih izraelskih političkih i bezbednosnih zvaničnika. Ovo nas neće odvratiti, nećemo pognuti glave i nastavićemo da se borimo”, rekao je šef diplomatije Izrael Kac, prenosi Rojters.

Upozorio je izraelske ambasade da ojačaju bezbednost zbog rizika od ”talasa antisemitizma”.

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi sprečili Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Kako je navedeno, Netanijahu je zabrinut da bi takav potez mogao da naruši ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke MKS-a mogle da postanu ”opasan presedan“, ali da se stav Izraela ne menja.

”Nikada nećemo prestati da se branimo. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi pretio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije“, poručio je premijer.

Vrhovni tužilac MKS-a Karim Kan rekao je tokom posete regionu u decembru da istraga ”napreduje, sa rigoroznošću, odlučnošću i sa insistiranjem da postupamo ne na osnovu emocija, već na osnovu čvrstih dokaza“.

Harec je preneo da izraelska vlada pretpostavlja da će Kan uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika štaba vojske Hercija Halevija.

Izrael i SAD ne prihvataju jurisdikciju MKS-a, ali nalog za hapšenje sprečio bi izraelske zvaničnika da putuju u više od 120 zemalja i otežale zapadnim demokratijama da sarađuju s Tel Avivom, rekao je Metju Žile, profesor prava na Univerzitetu Eseks.

Rojters podseća da se protiv Izraela vodi odvojen postupak za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad