Region

Taljat Džaferi — prvi Albanac na funkciji predsjednika vlade Sjeverne Makedonije

Foto: Tv Most

Poslanici makedonskog Sobranja izglasali su Taljata Džaferija za premijera prelazne vlade Severne Makedonije. Za njega je glasalo 65 od 111 prisutnih poslanika, troje je glasalo protiv, a uzdržanih nije bilo, prenose makedonski mediji.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE ranije su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju.

Džaferi, prvi Albanac na funkciji predsednika vlade Severne Makedonije, zakletvu je položio pred poslanicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.

Bojan Maričić bi trebalo da bude prvi potpredsednik vlade i potpredsednik za evropska pitanja u sastavu prelazne vlade, dok će ministar za politički sistem i odnose među zajednicama biti Artan Grubi, prenosi Plusinfo.

Dosadašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u četvrtak podneo ostavku, nakon čega su otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja.

Parlamentarne stranke u Skupštini Severne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Kovačevski je tada rekao da će 100 dana pre izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najuticajnije partije Albanaca DUI – Demokratske unije za integracije.

Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Severnoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad