Svijet

Talibani formirali “mučeničku brigadu”

Tokom svoje 20 godina duge pobune, avganistanski talibani koristili su bombaše samoubice kao smrtonosno oružje za ubijanje stranih i vladinih trupa i terorisanje civilnog stanovništva, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku. Čak i sada, dok talibani pokušavaju da se transformišu iz pobunjenika u vladu, njihov kontingent obučenih bombaša samoubica ostaje centralni dio njihove vojne i političke strategije, kažu stručnjaci.

Foto: Kurir

U pobjedničkoj paradi nakon ponovnog preuzimanja vlasti, talibani su pokazali svoje bombaše samoubice i arsenal samoubica opasanih eksplozivom. Parada je, po pisanju RSE, izazvala gnjev mnogih Avganistanaca koji su rekli da su talibanski samoubilački napadi usmrtili stotine civila tokom godina.

Militanti su također najavili formiranje nove “mučeničke brigade” koju čine bombaši samoubice, što je potez za koji stručnjaci kažu da je pokušaj da se njihovi bombaši samoubice rebrendiraju u elitne borce spremne da zaštite novu vladu.

“Sadašnje rukovodstvo talibana nastoji da retroaktivno preuzme vlasništvo nad bombašima samoubicama u svim njegovim oblicima i da mu da novo značenje koje će mu pomoći da transformiše decentralizovanu pobunu u jedinstvenu vladu”, kaže Dejvid Edvards, profesor antropologije na Vilijams koledžu.

On kaže da nova brigada bombaša samoubica ima za cilj „davanje legitimiteta talibanskom vođstvu dok pokušava da se pretvori u privid vlade s redovnim mrupama pod svojom komandom“.

Edvards je primijetio da su talibanski potencijalni bombaši samoubice bili članovi elitnih kadrova koji paradiraju noseći šarene uniforme koje prikazuju različite vrste bombaša samoubica i njihovu funkciju”.

U oktobru su talibani objavili da razmještaju svoju “mučeničku brigadu” duž granice sa Tadžikistanom. Taj potez je uslijedio usred tenzija između vlade predvođene talibanima i Vlade u Dušanbeu, koji je optužio grupu za monopolizaciju moći.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad