Crna Gora

Takmičenje u izležavanju u Crnoj Gori završeno poslije 50 dana

U etno-selu Brezna poslije 50 dana završeno je takmičenje u izležavanju, kažu organizatori.

Ovaj nesvakidašnji događaj zbog kog je Crna Gora jedinstvena u Evropi, specifičan je po mnogo čemu – ne samo da je trajao ovoliko dugo, već su titulu “najvećeg izležavača” ponijela dva takmičara – Lidija Marković i Filip Knežević.

Pre samo par dana u Brezni u okviru tamičenja u izležavanju “odmaralo” se četvoro finalista. U međuvremenu su takmičari iz Kruševca i jedan iz Mojkovca odustali i onda se dogodio se obrt.

Naime, u samoj jučerašnjoj završnici su ostali Lidija iz Nikšića i Filip iz Mojkovca, ali su su odlučili da zajedno stanu na “tron”. Ipak Mojkovčanin je prepustio da svu pažnju kao pobednica preuzme Lidija: 

“Nisam se još odmorila, hronično sam neispavana”, kroz osmeh kaže Lidija za RT Balkan i dodaje da joj je “jako neobično što se takmičenje završilo i da je čak malo zbunjena”. 

“Kada sam došla, rekla sam da ću da budem ovde do kraja i da mogu da izdržim do Božića. Meni nije bilo teško. Svi su govorili da sam najpričljivija – ja sam pevala, odmarala. Ako mi je nešto nedostajalo to je bila moja porodica”, rekla je pobednica. 

Lidija ne planira odmah da se vrati svojim obavezama i poslu.

“Vlasnica sam kozmetičkog salona i sama sam sebi “davala” bolovanje da bih bila na takmičenju. Planiram da u narednih 10 dana još odmorim i malo putujem sa porodicom”, veselo priča Lidija. 

Smehom protiv svakodnevnice 

Organizatori su istakli da je cilj takmičenja bio da se promeni “tok vesti i da se zasmeje ceo svet”:

“Želeli smo da izmamio osmeh, a uspeli smo da zasmejemo ceo svet. Javljavli su nam se ljudi iz Japana, pisali su o takmičenju Si-En-En i mnogi drugi strani mediji”, rekao je Mićo Blagojević, jedan od organizatora. 

Njegovo opažanje o samom takmičenju je to da je tako dugo izležavanje psihološka igra: 

“Od samog starta ekipa je bila je dobra. Svaki novi dan koji su izdržali je bilo čudo. Mnogi takmičari su doneli zaključke i promene koje su hteli da uvedu u svoj život. Neki su smršali, drugi su se gojili. Takođe, nije bilo lako izdržati izležavanje i bilo je neophodno da budete skroz zdravi. I evo, završeno je posle 50 dana”, kaže Mićo. 

Nagradni fond je iznosio 1100 evra. Tokom takmičenja pravila su bila vrlo jasna – nema ustajanja, ali učesnici su mogli da čitaju knjige, spavaju, jedu, piju. Na osam sati bio je dozvoljen odlazak u toalet.

Kada smo pitali Miću, organizatora i inicijalnog “tvorca” takmičenja da li bi on mogao da izdrži sve ovo i ovoliko dugo, jasno je rekao da ne bi. 

Niko nije mogao da pretpostavi da će ovoliko dugo da traje 

Takmičenje u izležavanju po kom je Crna Gora postala nadaleko poznata je posebno bilo zanimljivo zbog stereotipa o ovoj naciji da su lenji. Počelo je 18. avgusta i startovalao je čak 21 takmičara. Predhodni rekord je držala Podgoričanka Dubravka Aleksić koja je je izdržala (samo) 117 sati u izležavanju, ali niko nije ni slutio da će ovogodišnje takmičenje da traje mesec i kusur dana.

“Sve što smo prognozirali koliko će takmičenje da traje, palo je u vodu”, rekao je tokom samog trajanja takmičenja jedan od organizatora Radonja Blagojević.

Izvor: RT Balkan

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad