Svijet

Tajni dokument Vatikana potvrdio: Papa Pije XII je znao za Holokaust

Foto: Getty

Jedan požuteli list papira od 14. decembra 1942. godine, gusto ispisan na pisaćoj mašini, nedavno je pronađen u Vatikanskom apostolskom arhivu. On daje odgovor na pitanje o kome se decenijama raspravljalo: Šta je papa Pije XII znao o zločinima nacističke Njemačke i zašto se tome nije usprotivio?

Ovo pismo je funadamentali dokaz da je papa dobijao vijesti o nacističkim zločinima u vrijeme kada su se oni odvijali.

U dokumentu se navodi da se kod Rave Ruske (mjesta u današnjoj Ukrajini na granici sa Poljskom), u krematorijumima obližnjeg njemačkog logora za istrebljenje Belzec svakodnevno spaljuju tijela i do 6.000 ljudi, uglavnom Jevreja i Poljaka. Mašina smrti je opisana u svom neizrecivom užasu, piše Dojče vele.

Takođe se potvrđuje nešto što je ranije rečeno o Aušvicu, očigledno u nekom ranijem pismu upućenom u Vatikan koje još nije pronađeno.

Pismo je upućeno privatnom sekretaru pape Pija XII, Njemcu Robertu Lajberu (1887 – 1967), koji je još od 1917. godine bio lični asistent Italijana Euđenija Pačelija kada je ovaj postavljen za nuncija, prvo Bavarske u Minhenu, a potom 1920. cijele Njemačke u Berlinu.

Lajber je potom sa Pačelijem otišao u Rim koji je kasnije postao papa Pije XII 2. marta 1939.

Pismo je svom prijatelju uputio njemački jezuita Lotar Kenig (1906-1946), član takozvanog Kruga Krajzau u istočnoj Pruskoj (sada Poljska), male grupe ljudi, katolika, protestanata, plemstva i radničkih vođa koja je bila protiv nacista.

Pismo je otkrio istoričar zaposlen u arhivu Vatikana, Đovani Koko, koji kaže da je Papa Pije XII bio dobro, veoma dobro obaviješten da su nacisti sistematski i masovno ubijali Jevreje.

Alarmantna poruka u pismu sekretarijatu pape Pija glasi: Nacisti su „zaista ozbiljni“ sa istrebljenjem Jevreja i Poljaka. „To je glas iz zmajevog stomaka“, dolazi direktno iz „unutrašnjosti Trećeg rajha“, sa informacijama koje su kružile u pokretu otpora.

„Sada smo sigurni da je ova informacija došla do papinih ušiju. Zaista je teško sada tvrditi da je bilo malo informacija ili da nisu bile vjerodostojne. U pismu govori pouzdani, veoma dobro obaviješteni izvor kome se vjeruje,“ kaže Koko.

Istoričar kaže da jezuita Lotar Kenig u pismu takođe moli za oprez i ćutanje. Možda bi to moglo biti još jedno objašnjenje za javno ćutanje pape Pija XII o nacističkim zločinima, smatra Koko.

Ovo pismo je toliko značajno jer je „jedini preostali dokaz prepiske između sekretarijata Pija XII i njemačkog civilnog otpora nacistima“, kaže Đovani Koko.

Pismo iz decembra 1942. je decenijama bilo pod ključem u Vatikanu. Marta 2019. papa Francisko je najavio otvaranje dosijea iz perioda pape Pija XII a krajem oktobra te godine.

U međuvremenu, do tada „Tajni arhiv“ Vatikana reformisao i preimenovao u Vatikanski apostolski arhiv.

Tačno na 144. rođendan Pija XII 2. marta 2020. došlo je do dugo očekivanog, „dugo pripremanog“ otvaranja dosijea, jer su pripreme za njegovo otvaranje trajale čak 14 godina.

U Vatikanu je već nekoliko decenija u toku proces njegove pape Pija XII. „Istorijska faza“ ovog procesa završena je 2009. godine kada je tadašnji papa Benedikt rekao je da papu Pija krase „herojske vrline“, što je jedan od uslova za beatifikaciju.

Prema pravilima Katoličke crkve, da bi se završila beatifikacija neophodan je dokaz da je papa Pije učinio čudo.

Sad ostaje pitanje da li će novootkriveni dokument pronađen u vatikanskom arhivu uticati na proces beatifikacije.

(Politika.rs)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad