Srbija

Tadić iznio šokantne detalje: Nekoliko nedelja prije atentanta, Đinđić je zbog Kosova dobio realne prijetnje od Stejt departmenta!

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je ubijeni premijer Zoran Đinđić nekoliko nedelja prije atentanta dobio realne prijetnje od Stejt departmenta, a sve zbog njegove želje da se kosovsko pitanje ponovo vrati u međunarodnu javnost, piše Blic.

Foto: Nova.rs

Tadić se u intervju za Insajder TV prisjetio reakcije američkih zvaničnika na Đinđićev predlog u vezi sa rješavanjem kosovskog pitanja.

“Kosovo je 1999. godine nakon ratnih zbivanja ušlo u jednu proceduru zapadnih zemalja uspostavljanja nezavisnosti i to svako ko zna istoriju i zna političke procese može da konstatuje. Zoran Đinđić je izašao sa inicijativom koja se desila neposredno prije njegovog ubistva i kojom je tražio od zapadnih političara da se kosovsko pitanje revidira, da se ponovo vrati u međunarodnu javnost, da se uđe u pregovarački proces”, izjavio je Tadić.

Kako je rekao, Đinđić je postavio pitanje povratka 1.000 pripadnika srpskih snaga na Kosovo.

“To znači na granice sa Albanijom i Makedonijom i tako dalje, a ne nažalost zaštitu srpskog stanovništva, jer tako definiše Rezolucija 1244 taj akt o povratku naših snaga. Zoran Đinđić je na tu svoju inicijativu dobio ekstremno agresivan odgovor”, kazao je Tadić.

Tadić je naveo da je u to vrijeme bio u SAD.

“Ja sam u tom trenutku zbog Molitvenog doručka igrom slučaja bio u Vašingtonu i pozvan sam u Stejt department nakon tog pisma. Imao sam ekstremno težak razgovor sa predstavnicima Stejt departmenta da ih ne imenujem ovog trenutka i dobio sam realno prijetnje koje je trebalo da prenesem Zoranu Đinđiću. Ja sam u razgovoru sa njim te prijetnje prenio. On je bio veoma zabrinut zbog toga što sam mu rekao”, otkrio je Tadić.

On je naglasio da je razgovor u SAD ostavio jak utisak na njega.

“Nakon nekoliko nedelja Zoran Đinđić je doživio tu tragediju koja se desila. Ja ne insinuiram da li je Zapad uopšte povezan sa tom tragedijom, ali to je na mene ostavilo izuzetan utisak, čitav taj kompleks”, zaključio je Tadić.

(Glas Javnosti)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad