Svijet

SZO: Broj novih infekcija koronavirusom opao za 19 odsto na globalnom nivou

Sve druge varijante koronavirusa, uključujući alfa, beta i delta, nastavljaju da opadaju na globalnom nivou jer ih omikron istiskuje

SZO
Foto: Vijesti

Broj novih infekcija koronavirusom u svijetu opao je za 19 odsto u protekloj nedjelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je sinoć u nedjeljnom izvještaju o pandemiji saopštila da je prošle nedjelje širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija koronavirusom i oko 75.000 smrtnih ishoda.

Zapadni Pacifik je jedina oblast u kojoj je prijavljen porast broja novih infekcija u toku nedjelje i to od 19 odsto, Jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći pad u svijetu.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu na zapadnom Pacifiku.

Najveći broj novih infekcija prijavljen je u Rusiji. Broj se u Istočnoj Evropi udvostručio posljednjih nedjelja, podstaknut porastom vrlo zaraznog omikron soja.

SZO je saopštila da sve druge varijante koronavirusa, uključujući alfa, beta i delta, nastavljaju da opadaju na globalnom nivou jer ih omikron istiskuje.

Među više od 400.000 sekvenci koronavirusa učitanih u najveću svjetsku bazu podataka o virusima prošle nedjelje više od 98 odsto je bilo omikron.

SZO je saopštila da se čini da je taj soj omikrona, BA.2, u stalnom porastu i da je njegova rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama.

Primijećeno je da omikron izaziva blaže simptome bolesti od prethodnih sojeva virusa i da u državama sa visokom stopom vakcinacije stopa hospitalizacije i smrtnosti nijesu znatno porasle uprkos širenju omikrona.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad