Društvo

Svjetska banka: Crnu Goru očekuje najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Foto: wikipedia

U izveštaju Svetske banke se navodi da je kao rezultat rata u Ukrajini rast na Zapadnom Balkanu nastavio da usporava tokom cijele 2022. i prve polovine 2023.

Sjeverna Makedonija će imati najniži privredni rast i najveći budžetski deficit u regionu Zapadnog Balkana, ocjenjuje Svjetska banka u polugodišnjem ekonomskom izveštaju za region, koji je juče predstavljen u Skoplju. Najveći rast od 4,8 odsto očekuje se za Crnu Goru, zatim Albaniju sa 3,6 odsto, Kosovo sa 3,2, Bosnu i Hercegovinu sa 2,2, Srbiju sa 2 odsto, dodaje se u izvještaju.

Prognoze za Sjevernu Makedoniju za privredni rast su 1,8 odsto za ovu godinu, tokom 2024. se očekuje rast od 2,5 odsto, a 2025. godine rast od 2,9 odsto, prenosi Kosovonline.

Ekonomista Kancelarije Svjetske banke u Skoplju Joana Mađoska rekla je na konferenciji za novinare da je rast u Sjevernoj Makedoniji počeo da usporava u drugom kvartalu godine i sa stope rasta od 2,1 odsto u prvom kvartalu na 1,1 odsto rasta u drugu četvrtinu.

– Rast je predvođen ličnom potrošnjom, pošto su izvoz i bruto investicije opali kako je globalna potrošnjaopala. I lična potrošnja je usporila u odnosu na prošlu godinu zbog nastavka visoke inflacije i usporenog kreditiranja, što je uticalo na kupovnu moć stanovništva- rekla je Mađoska.

Viši ekonomista za zemlje Zapadnog Balkana Sanja Madžarević Šujster istakla je da za razliku od ranije, kada je uloga spoljnih faktora bila glavni faktor inflacije u zemlji, sada to domaći faktor, posebno rast zarada u javnom sektoru, zaostali efekti vladinih mjera, višak tražnje i velika profitna marža kompanija.

U izveštaju Svetske banke se navodi da je kao rezultat rata u Ukrajini rast na Zapadnom Balkanu nastavio da usporava tokom cijele 2022. i prve polovine 2023. godine, a usporavanje globalne tražnje dovelo je do niže industrijske proizvodnje u razvijenim zemljama u EU, a najviše je pogodilo Srbiju i Sjevernu Makedoniju, jer je njihov izvoz usmjeren na razvijene zemlje Evrope i Centralne Azije.

Očekuje se da će prosječan rast zemalja Zapadnog Balkana ove godine biti oko 2,5 odsto.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad