Identitet

Sveti Petar Cetinjski: Da Bog da živo meso otpadalo od onoga ko odstupi od Hristoljubive Rusije

U jednoj od poslednjih poslanica svetog Petra cetinjskog Crnogorcima i Brđanima, jedan od najvećih crnogorskih svetitelja, kazao je da ko od vjernosti ka blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusiji „otlučiti poiskao i svakojemu ko bi se od Crnogoraca i Brđana našao da pomisli odstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jednovjernu nama Rusiju, da Bog da živo meso od njega otpadalo i svako dobro vremenito i vječno odstupilo.

Foto: Wikipedia

„Ako bi se ko našao u narodu našemu da ne prijmi ove moje potonje riječi i preporuke za istinite, ili ako ne bi sve tako poslušao kako sva knjiga izgovara, nego bi kakvu smutnju i razdor među narodom usudio se činiti slovom ili djelom, toga svakojega, ko bi gođ on bio, mirskij ili duhovnij, ja na samertnij čas moj vječnome prokletstvu i anatemi predajem, kako njega tako i njegov rod i porod, da mu se i trag i dom iskopa i utre! Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo! Svijema, pak, dobrijema, vjernijema i koi gođ ovo moje potonje pismo poslušaju i saverše da bude najuserdnije moje otečesko i Arhijerejsko blagoslovenije ot roda v rod rodov i vo vjeki vjekov! Amin.“, piše u poslanici.

Današnja politika Crne Gore se svakako pokazala kao antiruska politika. Ulaskom u NATO savez, Đukanović sa svojom garniturom okreće leđa Rusiji i svrstava se u red država koje otvoreno zastupaju antirusku politiku.

Kakve su posljedice toga vidimo i ovih dana, kada nakon zabrane preleta ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, stigle i prijetnje Crnoj Gori Sarmatom. A koliko je pametno ići protiv riječi jednog od naših najvećih svetitelja, vidimo danas.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad