Svijet

Švedska zvanično postala članica NATO-a

Foto: ABC News

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je Švedska zvanično postala 32. članica Alijanse.

“Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO-a, čime je zauzela mesto za našim stolom koje joj pripada”, napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Dodao je da pristupanje Švedske “čini NATO jačim, a Švedsku i celu Alijansu bezbednijom”.

“Radujem se podizanju njihove zastave u štabu NATO-a u ponedeljak”, naveo je prvi čovek Alijanse.

Švedski premijer Ulf Kristerson, koji zajedno sa šefom diplomatije Tobijasom Bilstromom boravi u poseti Vašingtonu, zahvalio je zemljama NATO-a.

“Švedska je sada članica NATO-a. Hvala svim saveznicima što ste nas dočekali kao 32. člana. Težićemo jedinstvu, solidarnosti i podeli tereta, i u potpunosti ćemo se pridržavati vrednosti Vašingtonskog sporazuma: slobode, demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava. Zajedno jači”, napisao je Kristerson na mreži Iks.

Ranije danas, Švedska je od generalnog sekretara NATO-a dobila formalni poziv za članstvo, saopštio je premijer Kristerson.

Ministarka energetike i industrije Eba Buš saopštila je na konferenciji u Stokholmu da je Švedska prihvatila poziv za pristup na vanrednoj sednici, preneo je švedski javni servis SVT.

“Počinje novo poglavlje u istoriji Kraljevine Švedske. Sada gradimo sigurnost, mir i slobodu zajedno sa drugima”, rekla je Eba Buš.

Svečana ceremonija pristupanja Švedske NATO-u održava se u Vašingtonu.

Švedska je zahtev za članstvo podnela u maju 2022. godine, a iako su gotovo sve članice brzo ratifikovale pristup skandinavske države, Turska je to učinila tek u januaru ove godine, a Mađarska je poslednja ratifikovala švedski zahtev 26. februara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad