Srbija

Švajcarski mediji: Kada Vučić pobijedi mediji pišu o „pokradenim izborima, a kada Bajden pobijedi – sve je čisto

Foto: Tanjug.rs

Kad predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pobijedi sa 47 odsto, mediji pišu o „pokradenim izborima“, a kada u Sjedinjenim Državama Džozef Bajden pobijedi Donalda Trampa – onda je sve besprekorno, konstatuje švajcarski nedjeljnik „Veltvohe“ u osvrtu na proteste opozicije u Beogradu.

Nakon što je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je nosilac liste bio predsjednik Aleksandar Vučić, pobijedila na parlamentarnim izborima sa 47 odsto glasova, i mediji u Švajcarskoj su ogorčeni zbog navodnih „pokradenih izbora“.

Opozicija – „ujedinjena samo u borbi protiv predsjednika“ – ne želi da prihvati rezultat demokratskih izbora, i od tada svakog dana glasno protestuje u Beogradu.

Žale se na pritisak, manipulaciju i kupovinu glasova bez davanja bilo kakvih uvjerljivih dokaza.

Dnevnik „Noje Ciriher Cajtung“ (NZZ), takođe, preuzima narativ protetsujućih studenata i izbornih gubitnika o navodnim desetinama hiljada fantomskih birača u biračkim spiskovima.

Međutim, pobuna opozicije nikako nije bila samo mirni protest.

Izborni gubitnici iz opozicionog saveza „Srbija protiv nasilja” pokušali su nasilno da upadnu u Gradsku skupštinu u Beogradu i izazvali su veliku štetu. Popeli su se na zgradu, bacali kamenje i razbijali prozore. Policija je uz poteškoće uspjela da otjera demonstrante. Naravno, policajci su odmah na društvenim mrežama optuženi da su se ponašali nasilno i da su koristili prekomernu silu.

Zanimljivo je kako različite paralelne događaje u SAD i Srbiji komentarišu zapadni mediji.

Kada su pristalice predsjednika SAD Donalda Trampa prijavile izbormi krađu, izvjestili o nereglarnostima i manipulacijama, sve je odmah prebačeno u „carstvo bajki“, primjećuje „Veltvohe“.

Teško da je postojao iko u zapadnoj Evropi ko Bajdena i njegove partijske kolege nije prikazao kao besprekorne demokrate, koji nisu mogli da zamute vodu.

A kada su Trampove pristalice uletjele na Kapitol hil u Vašingtonu, komentatori su bili gotovo preneraženi akcijama ove neobuzdane „rulje“.

„Ali, ako se otprilike isti scenario odigra u Beogradu, a samim tim i u omraženoj Srbiji, sve je naravno obrnuto“, zaključuje u tekstu „Veltvohe“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad