Vijesti

Suđenje Mitropolitu Joanikiju i osmorici sveštenika odloženo za 20. januar!

Glavni pretres protiv Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osmorice sveštenika Arhijerejskog namjesništva nikšićkog odloženo je za 20. januar,

Foto: Vijesti.me

Kako je sopšteno iz nikšićkog Osnovnog suda, ročište nije održan danas zbog bolesti jednog od sveštenika.

-Ročište glavnog pretresa zakazano za dan 2.12.2021. godine, koji se vodi protiv okrivljenih M.J.,J.B.,K.D.,K.O.,V.M.,B.V.,M.N.,R.Ž. i Z.D., zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, odloženo je jer nijesu postojali zakonski uslovi za održavanje glavnog pretresa, zbog činjenice da je jedan od okrivljenih zbog lošeg zdravstvenog stanja spriječen da prisustvuje glavnom pretresu i da je kao dokaz svoje spriječenosti priložio adekvatnu medicinsku dokumentaciju. Naredno ročište glavnog pretresa zakazano je za 20. januar 2022. godine- saopšteno je iz Osnovnog suda.

Mitropolit Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja prošle godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu stoji da su “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada”.

Mitorpolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić.

U Nikšiću, ali i drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima. Tokom jednog od protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad