Svijet

Sud u Londonu presudio je u korist Džulijana Asanža

Foto: Sputnik

Viši sud u Londonu je odobrio osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD, prenosi Rojters.


Dvoje sudija treba da se izjasne da li su zadovoljne uveravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na Prvi amandman američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora dok mu se sudi za špijuniranje, preneo je Rojters.

Džulijanu Asanžu je dozvoljeno da se žali protiv odluke da bude izručen u Sjedinjene Američke Države gde bi trebalo da mu se sudi za odavanje vojnih tajni, što je, prema oceni tužilaca, ugrozilo živote, prenosi Bi-Bi-Si.

Ova odluka znači da će Asanž biti u mogućnosti da ospori američka uveravanja o načinu potencijalnog suđenja protiv njega, kao i to da li bi Asanžovo pravo na slobodu govora bilo ugroženo.

Na suđenju se pojavila Asanžova supruga Stela sa njegovim bratom i ocem, ali se Asanž nije pojavio iz zdravstvenih razloga, rekao je Ficdžerald.

Demonstranti su se u rano jutros okupili ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajući “Sloboda za Džulijana Asanža”. 

Na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu pisalo je “Pusti ga, Džo”. 

Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje tamošnjeg Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice u svetu ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta. Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albaneze, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije. Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko Vikiliksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu.

U oktobru 2010. godine Vikiliks je objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji. Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju.

Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku. Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je zatražio politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja mu je britanski sud izrekao kaznu od 50 nedelja zatvora zbog kršenja kaucije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad