Društvo

Stijović: Ponuda Šveđana za Željezaru stiže nakon 10. januara

Foto: Gov.me

Švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg poslaće nakon 10. januara ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari, saopštio je savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Stijović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su oni u prethodnom periodu radili na istraživanju stanja i opreme nikšićke kompanije, a cilj im je da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namjensku proizvodnju.

Švedski konzorcijum je na nizu sastanaka, koji su održani prethodne sedmice, predstavio modele investiranja kompanije do 70 miliona eura u opremu i pogone Željezare, a posebno je naglašena namjera dugoročnog ulaganja uz postepeno povećanje broja zaposlenih, prenosi portal RTCG.

„Naša obaveza, kao državnih službenika, je da pokušamo da nađemo ozbiljne investitore koji će to pokrenuti. Nemamo pravo da odbijemo ozbiljne investitore i nemamo razloga da sumnjamo da su krenuli u projekat sa dobrom namjerom“, poručio je Stijović.

Na pitanje kako se stupilo u kontakt sa investitorima, on je odgovorio da ti ljudi njemu direktno pišu.

„Ja sam tu da ih povežem sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede (EPCG), u ovom slučaju. To smatram svojim poslom – da omogućim tim ljudima da prezentuju svoje projekte“, dodao je Stijović.

Mediji su prethodnih dana pisali da kompanija Uber Nordic ima šest zaposlenih, te da je registrovana pod šifrom poslovanja švedske industrijske klasifikacije 43999 – Razne druge specijalizovane građevinske i niskograđevinske aktivnosti.

Navedeno je i da je kompanija u prošloj godini imala prihod od 10,92 miliona švedskih kruna (SEK), što je oko 988,6 hiljada eura, te da je, po godišnjim finansijskim izvještajima iz švedskih baza podataka, dobit kompanije bila nešto viša od 36 hiljada eura.

Stijović je objasnio da ponudu dostavlja konzorcijum, koji pored Uber Nordic, čini Kvalitetsbygg, sa oko 100 zaposlenih, uz promet od preko 700 miliona.

Prema njegovim riječima, Uber Nordic i Kvalitetsbygg nude da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namjensku proizvodnju i da to rade novim tehnologijama, kako bi se izbjegao ugalj.

Na taj način bi se, kako je objasnio Stijović, dobio zeleni čelik i stvorila prednost u odnosu na čelik iz Kine.

Pozitivna reakcija uslijedila je iz Crne Gore, a bord direktora EPCG je imao sastanke sa investitorima i pripremili su četiri vrste ponuda.

„Nadam se da ovo neće biti jedina ponuda, ali dobro je znati da postoji interesovanje“, rekao je Stijović.

Nakon sastanaka u Nikšiću konstatovano je da, iako trenutno ne radi, Željezara posjeduje značajan potencijal, namjenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije, zamjena zastarjele tehnologije kao i nabavka nedostajuće opreme i da bi se u slučaju odluke o ulasku strateškog investitora proizvodnja mogla pokrenuti najranije u roku od dva mjeseca.

Predstavnici konzorcijuma su naveli da će proučiti sve opcije modela buduće saradnje i iznijeti konkretnu ponudu baziranu na dobijenim inputima i stanju objekata i opreme, kako resornom ministarstvu i Vladi, tako i bordu direktora EPCG.

Vijesti 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad