Vijesti

Stari srpski kulturni spomenik; krstionica kneza Višeslava

Ovo je jedan od najstarijih spomenika srpske državnosti i srpske crkvenosti. I verovali ili ne, ovaj spomenik se danas nalazi u Republici Hrvatskoj, u Muzeju hrvatskih arheoloških starina u Splitu.

Foto: Twitter

Na slici je krstionica srpskog kneza Višeslava, koji je vladao Srbijom od oko 780. do oko 814. godine. U pitanju je drugi poznati srpski knez, nakon kneza Dervana iz ranog 7. veka.

Srpski knez Višeslav pripadao je prvoj srpskoj poznatoj dinastiji Vlastimirovića. Njegovo ime je zabeleženo u spisu “O upravljanju državom” (“De administrando imperio” ili pravi naslov “Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν”) romejskog cara Konstantina VII Porfirogenita i to u ovom obliku “Βοισέσθλαβος”. Uz Porfirogenitovo delo, jedini trag o postojanju srpskog kneza Višeslava je i ova krstionica.

Obeveštajni spis učenog romejskog cara Konstantina Porfirogenita pominje Višeslava u sledećem kontekstu:

“…pošto je umro onaj arhont Srbin koji je prebegao caru Irakliju, po nasledstvu zavlada njegov sin a potom unuk i tako redom arhonti iz njegovog roda. Posle izvesnog broja godina rodi se od njih Višeslav (Βοισέσθλαβος) i od njega Radoslav (Ροδόσθλαβος) i od njega Prosigoj (Προσηγόης) i od njega Vlastimir (Βλαστίμηρος)…”

Višeslav je i jedini vladar među svim Slovenima, koji se pojavljuje u istorijskim izvorima 8. veka. U to vreme, nećete naći ni nekog ruskog, poljskog, niti češkog vladara, što ne znači da oni nisu postojali, već jednostavno nisu zapisani u izvorima savremenika. Pogotovo nećete naći novonastale i izmišljene nacije na prostoru bivše Jugoslavije.

Višeslavovo ime je zapisano na ovoj krstionici, koja je napravljena kako bi se srpski narod krštavao u hrišćansku veru (u to vreme je još uvek postojala jedna i nepodeljena hrišćanska Crkva).

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad