Vijesti

Stanišić: Prvo ispitati imovinu sudija i tužioca!

Nadležni državni organi moraju najprije ispitati imovinu sudija i tužioca, saopštio je predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić na Okruglom stolu ”Predlog zakona o oporezivanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću” u organizaciji Ministarstva pravde, ljudksih i manjinskih prava.

Foto: Kurir

On je naglasio da  DF podržava donošenje ovakvog zakonskog rješenja i podsjetio da je to bilo njihovo predizborno obećanje, te da su 14. decembra 2020. godine u skupštinsku proceduru predali Predlog zakona o oporezivanju nelegalno stečene imovine.

-Osim kvalitetnih i jasnih normi u ovom zakonskom rješenju neophodno je utvrditi precizan i realan plan primjene. Smatram da svi sadašnji i bivši državni funkcioneri po difoltu moraju biti predmet ovog zakona, a preduslov je da se prvo ispita imovina sudija i tužioca, jer će oni biti glavni nosioci ovog procesa. Takođe kod ovog nacrta predloga zakona nije jasno definisano da li predmet istrage može biti imovina koja je u krivičnom postupku bila oduzeta, a kasnije se taj postupak završio oslobađujućom presudom konkretno mislim na imovinu Kalića i Šarića.

Pokret za promjene će amandmanski djelovati kako bi stanovi koje su državni funkcioneri dobijali po povlašćenim uslovima bili predmet istrage. Potreba za što kvalitetnijom pripremom svih organa koji će sprovoditi ovaj zakon, kao i složenost samog procesa jasno nam daju do znanja, da su nerealna i paušalna predviđanja ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da će u 2022. godini Crna Gora od ovog zakona prihodovati od 15 do 20 miliona evra- kazao je Stanišić.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad