Srbija

Šta Trampov zet planira da gradi na mestu bombardovanog Generalštaba (FOTO)

Foto: Getty

Džared Kušner, zet Donalda Trampa, potvrdio je velike poslove sa nekretninama u Albaniji i Srbiji

Zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Džared Kušner najavio je da će u Beogradu na mestu zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije – uništene u NATO bombardovanju 1999. godine – finansirati izgradnju luksuznog hotela, 1.500 stambenih jedinica i muzej o kome se još ne zna ništa podrobnije.

Kušner, koji je osnovao svoju investicionu kompaniju nakon što je napustio posao višeg savetnika u Beloj kući, objavio je na društvenim mrežama ideje za zgradu Generalštaba – inače zaštićeni spomenik kulture zbog čega će morati da sačuva autentičnu spoljašnjost, ali i projekta na albanskoj obali.

Kušnerovi planovi obelodanjeni su nakon što je ministar građevinarstva Goran Vesić naveo da postoji nekoliko zainteresovanih kompanija za investiranje u kompleks koji je nastao na osnovu ideje arhitekte Nikole Dobrovića da ovekoveči bitku na Sutjesci. Kompleks je građen od 1956. do 1965. od kamena mrkocrvene boje iz okoline Kosjerića i belih mermernih ploča sa ostrva Bač.

Vesić nije želeo da komentariše navode da će Kušner investirati u lokaciju bivšeg Generalštaba koji je i ranije “povezivan” sa Trampom.

Naime, pre desetak godina, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima organizacije “Tramp” koja je bila zainteresovana za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica u glavnom gradu Srbije, a kao moguća lokacija za realizaciju takve ideje bio je viđen prostor na kojem su bombardovane zgrade.

Potom je specijalni savetnik tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, Ričard Grenel skrenuo pažnju na kompleks koji mnogi nazivaju “najvećim delom moderne arhitekture u Srbiji”, predloživši zajedničku obnovu Generalštaba.

Za ovu lokaciju u Kneza Miloša bili su zainteresovani i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad