Srbija

Šta piše u pismu kojim Srbija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog dešavanja na KiM?

Foto: Getty

Brutalno nasilje Prištine u proteklih godinu dana iselilo je 14 odsto Srba iz južne srpske pokrajne

U skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN Republika Srbija ovim pismom skreće pažnju SB na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije i u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244, i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Ovo je izvod iz pisma koje će u ime naše države u ponedeljak na Ist Riveru predati Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri UN. “Novosti” su imale uvid u delove teksta u kojem se potanko opisuje teror nad našim narodom na KiM, a koji je kulminirao odlukom vlasti u Prištini da ukine dinar.

“Na ovoj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN (1999) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku je kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima. Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane PIS u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku”, navodi se u dopisu.

Konstatuje se, takođe, da “razornost pomenutih dugotrajnih mera represije tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje dinara predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 procenata Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana”.

U dopisu se ističe da je neophodno održavanje održavanje vanredne sednice SB UN kako ne bi došlo do daljeg nasilja nad Srbima na KiM.

“Imajući u vidu da se ovaj proces drastično intenzivirao nakon nedavne najave i početka primene pomenute nelegalne mere ukidanja dinara, Republika Srbija inicira održavanje vanredne sednice SB UN kako bi se hitno preduzele mere koje bi sprečile nastanak nepopravljive štete po opstanak srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije”, zaključuje se.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad