Srbija

Šta je sloboda?

“Sloboda je nešto najvažnije u životu. Ako nema slobode, život postaje jako težak, ponekad neizdrživ.”

Ilustracija
Foto: In4s


“Sloboda je nešto najvažnije u životu. Ako nema slobode, život postaje jako težak, ponekad neizdrživ.

Čovek gubi slobodu kad prestane da brine o onome što mu je Bog dao.

Srbi su često padali u greh, bili okupirani i gubili slobodu, ali su se uvek i stalno borili da je povrate. Za povratak slobode, Srbi su najčešće birali teži put. Lakši put je onaj biblijski – kad narod živi po Božijim zapovestima, a Bog štiti državu od spoljnog neprijatelja kao u vreme Mojsija, Isusa Navina, Gedeona…

Teži put je dostizanje slobode junaštvom. Stara srpska izreka kaže: „Junak pametnome konja vodi.”

U ovoj knjizi prikazane su biografije samo jednog malog broja srpskih junaka koji su se tokom istorije borili za slobodu. Ovi junaci nisu bili savršeni, ali veličina njihovog dela ogleda se u onome što danas mi doživljavamo. Srbija i srpski narod su jedan od retkih naroda na svetu protiv kojeg se još uvek vode ratovi, hajke, iznose lažne optužbe, preti i priprema uništenje. Zašto se to radi? Zato što kod srpskog naroda još nije umrla želja za slobodom. A nije umrla jer su naši junaci, svojom viševekovnom borbom, utisnuli u biće svojih potomaka „gen slobode”.”

Ova definicija je data u predgovoru knjige “Srpski junački kalendar”, autora dr Miroljuba Petrovića. Veoma je zanimljiva i vredi razmisliti o njoj.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad