Vijesti

Srpsko arheološko blago se krade već vekovima!

Ovaj srpski prsten iz 15. veka, sa ćiriličnim natpisom, prodat je nedavno na aukciji američke aukcijske kuće “Sotbis” u Njujorku. Niko ne zna kako je on dospeo tamo ali naša javnost nije svesna koliko se našeg nacionalnog blaga prodaje po aukcijama u zapadnim zemljama svakodnevno.

Foto: Instagram

Ovaj prsten iz 15. veka napravljen je od srebra sa pozlatom, a na glavi ima heraldički motiv lava iznad štita sa četiri zvezde. Biljni motivi izrađeni nijelo tehnikom okružuju heraldičku predstavu lava.

Sve odlike ovog prstena ukazuju da je izrađen u srednjovekovnoj Srbiji, koja je bila poznata po proizvodnji prstenja i drugog nakita tokom 13., 14. i 15 veka. Mnogo je primera ovakvih i sličnih prstenova pronađeno na arheološkim lokacijama širom Srbije.

Srbija je bila rudarska sila u srednjem veku i jedna od najbogatijih država. Poput današnjih najbogatijih država poznatih po proizvodnji nafte (na pr. Katara, Ujedinjenih arapskih emirata, Kuvajta itd.) Srbija je razvijanjem rudarstva ostvarivala rekordne prihode.

Takav razvoj rudarstva doveo je i do stvaranja prepoznatljive srpske škole izrade nakita. Stvarajući specifičan stil poznat u ono vreme kao “srpski” doveo je do toga da se srpski nakit izuzetno cenio širom Evrope. Srpski stil nakita je nastao na prethodnim uticajima romejskih i zapadnoevropskih umetničkih i zanatskih tradicija ali je, kao i u slučaju građevinarstva ili freskopisanja, razvijen jedinstven srpski izraz u izradi nakita.

Na hiljade ovakvih i sličnih umetničkih i arheoloških predmeta iz Srbije se prodaje na aukcijama širom zapadne Evrope, SAD-a ili na crnom tržištu širom sveta.

Ovakve predmete ilegalno iskopavaju kriminalci u Srbiji koji metalnim detektorima idu po srpskim utvrđenjima, manastirištima, stećcima odakle ih kopaju i prodaju na crno. Oni se takođe kradu iz muzejskih depoa i iz riznica srpskih srednjovekovnih manastira.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad