Vijesti

Srpski telegraf: Baković pomogao Dijani Hrkalović da vođu “škaljaraca” prebace iz Turske u Beograd

Uloga Enesa Bakovića i bliskost s “kavčanima” otkriveni su tek nedavno kada je smijenjen sa funkcije pomoćnika direktora policije Crne Gore. Naime, Dritan Abazović, koordinator svih službi bezbjednosti, izjavio je da je zabrana ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru skinuta po Bakovićevom naređenju

Dijana Hrkalović
Foto: Kurir

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, u saradnji sa visokopozicioniranim policajcima Mila Đukanovića, izdejstvovala je izručenje Jovana Vukotića Srbiji, gdje je jedan od vođa “škaljarskog klana” trebalo da bude ubijen.

Podsjetimo, kako piše Srpski telegraf, sumnja se da je Hrkalovićeva bila praktično šef “kavačkog klana”, odnosno srpskog ogranka s Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem na čelu, a navodno je jedan od njenih ključnih zadataka bilo čišćenje viđenijih “škaljaraca” da bi njeni puleni potpuno preuzeli narko-tržište.

Vukotić je čak tri puta izbjegao smrt, a “kavčane” je krivio za smrt oca i brata. Kao neko ko je bio jak igrač u podzemlju, a Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu ga je teretilo samo za falsifikovanje pasoša, Dijana je smislila plan koji je sprovela zajedno sa Milovim čovjekom od povjerenja Enesom Bakovićem, pomoćnikom direktora Uprave policije – otkriva izvor.

Crnogorskog bosa su Turci uhapsili avgusta 2018. I Srbija i Crna Gora su ekspresno poslale zahtjeve za izručenje, a pomenuti dvojac je na poziv turskog pravosuđa potom otputovao za Ankaru da bi te zahtjeve obrazložio, navodi portal Republika.rs.

– Šta se tamo izdešavalo i kako je ovaj Kotoranin, umjesto da bude izručen Podgorici, ipak završio u Srbiji, u kojoj je u zatvoru ležao 15 meseci, malo kome je tad bilo jasno. Mnogi su to pripisivali pregovaračkim sposobnostima državne sekretarke jer su optužbe protiv Vukotića u Crnoj Gori bile znatno teže nego one zašta ga je teretilo srpsko pravosuđe – navodi sagovornik iz bezbjednosnih struktura.

Tek pošto je počelo da se odmotava klupko zlodjela Dijane Hrkalović, istražni organi su došli do podataka da su put u Ankaru brižljivo isplanirali zaštitnici “kavčana”, tačnije odmetnuti centri moći u Beogradu i Đukanovićeva vlast u Podgorici. Da je u pitanju pakleni plan, sumnjao je i Vukotićev otac Veselin (ubijen u aprilu 2019):

Crna Gora da se odrekla svog državljanina i predala ga drugoj državi. Srbija je poslala specijalni avion da ga nekoliko sati posle hapšenja praktično kidnapuju i dovedu u Beograd iako praktično nema nikakav prekršaj – naveo je Veselin u izjavi podgoričkim medijima.

Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović javnosti nije dao objašnjenje o izručenju.

Vukotić je uskoro prebačen u Centralni zatvor u Beogradu, čime je odrađen samo jedan dio navodnog plana Dijane Hrkalović. Sledio je najteži – likvidacija.

“Kavčani” i njihovi politički pokrovitelji čekali su pogodan trenutak da uklone krvnog neprijatelja, nisu žurili, hteli su da to bude izvedeno bez greške. Pokušavali su da svoje ljude ubace u zatvor, ali im se to izjalovilo, pa su početkom decembra 2019. odlučili da cijanidom otruju Vukotića. Samo zahvaljujući pukoj sreći, oprezu i instinktu Vukotićeve supruge, plan je propao, a četvorica direktnih izvršilaca atentata su pohapšena.

– Dijana je tada već bila smijenjena sa mjesta državnog sekretara MUP, ali je i dalje bila na vezi sa svojim saradnicima iz kriminalnog klana Radoja Zvicera i Velje Nevolje. Nedugo posle toga, Vukotić je izručen Crnoj Gori – zaključuje izvor.

U gepeku našli slanik sa cijanidom
Pokušaj trovanja cijanidom je propao jer je Maša Mišić, nevjenčana Vukotićeva supruga, posumnjala kada su navodni policajci zaustavili taksi u kom je bila i tražili da pretresu njene stvari, tačnije da u hranu koju je nosila mužu ubace otrov.

Ona je bila na putu ka restoranu da bi uzela ranije poručen ručak i odnijela ga u pritvor jer se Vukotić plašio da ga “kavčani” ne otruju i nije želio da jede hranu koja se sprema u zatvoru.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su Mašu, ali ona u tom trenutku kod sebe nije imala hranu, već garderobu. Zatražili su da provjere šta se nalazi u paketu namijenjenom Vukotiću, ali je njoj to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i uslijedilo je hapšenje.

Osim lažnih policijskih prsluka s oznakama Uprave kriminalističke policije, kačketa i policijske značke, koja je ukradena još 2006, kod njih je nađeno i oružje. U gepeku automobila u kom su uhapšeni nađen je slanik u kome se nalazio cijanid.

Pustili Velju i Mareta u Crnu Goru
Uloga Enesa Bakovića i bliskost s “kavčanima” otkriveni su tek nedavno kada je smijenjen sa funkcije pomoćnika direktora policije Crne Gore. Naime, Dritan Abazović, koordinator svih službi bezbjednosti, izjavio je da je zabrana ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru skinuta po Bakovićevom naređenju.

Takođe, i dvojica inspektora koja su zbog toga uhapšena branila su se da su naređenje dobili odozgo, a sve je potvrdio i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević:

Korać izbjegao likvidaciju na auto-putu
Ista sudbina, kao Vukotićeva, bila je namijenjena i Filipu Koraću, desnoj ruci jednog od vođe “škaljaraca” Luke Bojovića. Naime, Hrkalovićeva je izdejstvovala da se protiv njega povuče Interpolova potjernica da bi ga namamila u Srbiju, gdje bi bio likvidiran.

Ta akcija je nosila naziv “Kapitalac”, a uslijedila je posle saslušanja u Upravi kriminalističke policije.

Unaprijed instruisani inspektori su pokušavali da pritisnu Koraća da bi nešto izvukli iz njega, ali ništa nisu saznali, što im i nije bio glavni cilj. Kada je “škaljarac” krenuo nazad, Dijana je naredila da ga prate dvoje kola s policajcima u civilu, a iza njih je išao i jedan auto u kom su bili Veljini ljudi. Oni su čekali da se policajci povuku da bi stupili u akciju, ali je tada došlo do obrta zahvaljujući snalažljivosti Koraća, koji je uočio da ga prate i na auto-putu zamijenio vozilo, tako da je izbjegao ovu zamku – otkrivaju naši izvori.

Hronologija

  1. Hapšenje Vukotića u Turskoj
  2. I Srbija i Crna Gora ekspresno šalju zahteve za izručenje
  3. Dijana Hrkalović u ime Srbije i Enes Baković u ime Crne Gore putuju u Ankaru da obrazlože zahteve
  4. Na opšte iznenađenje, Turska izručuje Vukotića Srbiji, mada se u Crnoj Gori tereti za teže krivično delo
  5. Vukotić pukom srećom izbegava pokušaj ubistva cijanidom u Centralnom zatvoru
  6. Beograd ga izručuje Podgorici, posle toga sledi pad Belivukove grupe i Hrkalovićke

Izvor: “Srpski telegraf”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad