Identitet

Srpski junak i legenda komita: Vojvoda Micko Krstić

Legendarni četnički vojvoda Micko Krstić se u vreme prvih borbi za Makedoniju veoma istakao svojim hrabrošću, te je bio veoma popularan u narodu i među ostalim četnicima.

Četničke Vojvode
Foto: Borba

I nakon što se pod stare dane penzionisao, njegovo ime je ostalo legendarno. Predstavljao je neku vrstu uzora, za sve nove generacije komita, koje su stasale posle njega.

Naročito je ostao poznat po događaju kada je odbio da bude pušten iz turskog zatvora nakon više od decenije koje je proveo tamo

U zatvoru su kazne izdržavali “politički” zatvorenici, Bugari, a manje Srbi. Za sve godine provedene u tamo, trpeo je najstrašniju torturu od bugarskih robijaša. Više puta je jedva izvukao živu glavu.

Kada je bugarski car sa Turcima dogovorio amnestiju, odnosno oslobađanje političkih zatvorenika iz turskih kaznionica, sve što je Micko trebao da uradi jeste da se potpiše.

Vojvoda, koji je inače ceo život proveo u borbi sa Bugarima i kao i mnogo drugih Srba, trpeo strašan teror od njih, nije hteo da prihvati amnestiju Bugarskog cara. Ostao je da izdržava kaznu do kraja. Posle 2 godine, na insistiranje srpskog konzula, Micko je pomilovan.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad