Vijesti

Srpska vojska odlučna kod Tumbe

Za vreme drugog Balkanskog rata, došlo je de veoma važne bitke kod Tumbe, na Staroj Planini. Ta bitka je veoma specifična, a važna je bila da bi se preprečio put Bugarima da prodru do druge srpske armije u kritičnom trenutku.

Foto: Čudo

Nakon turskog poraza u prvom Balkanskom ratu i njihovog proterivanja iz Makedonije, zemlje pobednice, Srbija, Grocka i Bugarska, težile su da, svaka za sebe, zauzmu što veći teritorijalni prostor Makedonije. Države pobednice u Prvom balkanskom ratu, uporno su radile da svaka za sebe prisajedini Makedoniju. Sve je ovo bio uvod za drugi Balkanski rat, koji će početi 1913. godine.

Bugari ne zadovoljni odlukom Srba i Grka o podeli Makedonije, odlučili su da bez objave rata, napadnu srbske trupe u ovoj zemlji. Tako je počeo drugi Balkanski rat, gde s’ jedne strane stoje Grci i Srbi, a sa druge Bugari. U nastavku su opisani dogadjaji u bici kod Tumbe na Staroj Planini.

Kod Tumbe, srpski vojnici su bili u narodnom odelu, belim jelecima. Od vojne odeće nosili su samo šajkače. Bili su naoružani puškom “berdankom” jednometkom, nasuprot bugarskim brzometnim puškama.

Komandant vojske lll poziva, na Tumbi, bio je major Jovan Cvetković. Kada je zatražio pomoć od Stepe Stepanovića, rekavši da neće uspeti da zaustavi sam Bugarske trupe koje su prodirale ka Tumbi, Stepa je odgovorio: Komandant koji nije u stanju da odbrani Tumbu sa raspoloživim ljudstvom, odmah neka preda dužnost najstarijem oficiru, a potom izvrši samoubistvo. Ne zaboravite da Tumbu brane sinovi ovog kraja. Neće dozvoliti da padne Bugarima u ruke. Mislite na to da i vi imate snage, a ne samo neprijatelj.”

Ovu izjavu major je saopštio svojim vojnicima, Piroćancima. Ovo je na njih ostavilo snažan utisak. Dočekali su spremno Bugarske trupe i preciznom puščanom vatrom ih odbili. U drugom naletu, Piroćanci su vešto koristili ručne bombe u kombinaciji sa puščanom vatrom, i uspeli su da zaustave neprijatelja na 50 metara od rova. Kad su Bugari, predveče, shvatili da im je poginulo šesto vojnika odlučili su da se povuku, i tako je Tumba ostala u srpskim rukama, a Bugari sprečeni da dalje prodru.

Kada je major saopštio Stepu Stepanovića o pobedi, Stepa je odgovorio: ” Čestitam mojim hrabrim trećepozivnicima na uspehu, a vama zameram sto niste izvršili samoubistvo.” Ovo je rekao sa osmehom, i spustio slušalicu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad