Crna Gora

Srbin iz Herceg Novog, Vaso Brajović, postao je grčki nacionalni junak

Imao je važnu ulogu u borbi grčkog naroda za oslobođenje od Turaka.

Bista u Podgorici
Foto: Instagram

Kada je izbila grčka revolucija 1821. godine, po uzoru na Karađorđev ustanak iz 1804. godine, ovaj iskusni srpski ratnik odlazi u ustanak da pomogne pravoslavnoj braći da se oslobode od Turaka.

Kako su savremenici svedočili, Vaso je prilikom oslobođenja Tripolisa na Peloponezu, kada je među ustanicima počelo da se razdeljuje zarobljeno tursko blago, rekao da “u Greciju nije došao da se obogati, nego da se bori za časni Krst i zlatnu slobodu”.

U grčkom ustanku predvodio je grupu sastavljenu od 120 ljudi Srba i Grka, i vidimo ga u svim bitkama od samog početka. Tokom 1822. godine učestvovao je u borbi protiv Turaka u Atini gde je pokazao izuzetnu hrabrost i bio priznat kao jedan od najboljih junaka u svoj Grčkoj.

Za svoju odanost grčkoj revoluciji 1825. godine dodeljen mu je čin generala i data grupa od 1.500 vojnika pod komandu.

U perodu 1826—27 bio je jedan retkih grčkih gerilaca koji nisu poraženi od turskih snaga dovučenih iz Egipta da uguše ustanak, koje je predvodio silni Ibrahim-paša.

Nakon ustanka, u novouspostavljenoj grčkoj državi postao je deo grčke elite.

Umro je 9. juna 1847. godine i veoma je cenjen u grčkom narodu kao jedan od vođa ustanka i kao jedan od vodećih ličnosti nezavisne Kraljevine Grčke. U Grčkoj ga poznaju pod imenom “Βάσος Μαυροβουνιώτης” ili “Vasos Mavrovunotis”.

Na slici vidite bistu Vasa Brajovića u Podgorici.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad