Vijesti

Srbija vratila u zemlju sve rezerve zlata

Srbija je nedavno u zemlju vratila sve rezerve zlata koje su čuvane u inostranstvu i trenutno raspolaže sa 37,2 tone ovog plemenitog metala u vrijednosti od 1,9 milijardi eura, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Narodne banke Srbije (NBS).

Foto: Kurir

Kao razloge vraćanja zlatnih poluga iz sefova u Švajcarskoj i Engleskoj, NBS je navela da je “u ambijentu pojačane globalne neizvjesnosti, željela dodatno da poveća sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata”.

Iako se u posljednjoj deceniji mnoge zemlje u sijvetu vraćaju kupovini i skladištenju zlata kao najtradicionalnijeg oblika i zaštite od inflacije, rijetke su one koje su u svoje sefove vratile kompletne rezerve.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je 23. novembra da je posle poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “odmah, u roku od dva mjeseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju”.

Vučić je, kako je rekla, pre nekoliko mjeseci posle sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, pitao “da li su rezerve zlata Srbije napolju”.

-Rekla sam da jesu u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz onog vremena. Vučić mi je rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svijetu dešava- rekla je Tabaković za televiziju Pink.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad