Srbija

Srbija uz Rusiju potpisala važan dokument – jedina van sovjetskog prostora

Foto: Tanjug

Srbija je jedina zemlja van sovjetskog prostora koja je uz Rusiju potpisala zajedničku izjavu pri OEBS povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, pored Rusije i Srbije, potpisnice ovog dokumenta su i Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

U izjavi se navodi da je zajednički dug svih tih zemalja da se čuva istorijsko sećanje tih tragičnih događaja, ali i o podvizima miliona ljudi koji su poginuli za mir i blagostanje budućih generacija.

„Njihova nesebična borba i apsolutna pobeda nad idejama rasne superiornosti i ljudske mržnje simbolizuje pobedu dobra nad silama zla i to ne treba nikad da se zaboravi. Kategorički su neprihvatljivi svi pokušaji revizije i iskrivljavanja ishoda Drugog svetskog rata, rehabilitacije i heroizacije nacista i njihovih saučesnika, kao i negiranje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti“, navodi se u tekstu.

Takođe se podseća i na to da odluke Nirnberškog tribunala, koji je pravno utvrdio pobedu nad nacizmnom, ali i da zločini nacista i njihovih saučesnika ne mogu da zastare.

Oštro osuđujemo uništavanje i skrnavljenje spomenika i grobnica vojnika-oslobodilaca koji su svoje živote dali zarad pobede, ma koje nacionalnosti oni bili i ma gde se ti spomenici i grobnice nalazile. Takođe, tugu delimo sa svim žrtvama socijal-nacionalizma.

Zemlje potpisnice su ujedno i pozdravile rezoluciju Generalne skupštine UN, usvojenu 19. decembra 2023. godine, pod nazivom „Borba protiv heroizacije nacizma, neonacizma i drugih oblika prakse koja doprinosi eskalaciji savermenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i ostale netolerancije“.

Pored toga, zemlje potpisnice obavezale su se da pruže široku podršku tom važnom dokumentu kao potvrdu odlučnosti međunarodne zajednice da ne dozvoli da se tragične greške iz prošlosti ponove, ali i da se gradi nova budućnost zasnovana na zajednčikim načelima.

„Pozivamo sve zemlje i narode da poštuju sećanje na borce protiv fašizma i nacizma tokom Drugog svetskog rata, da se odnose sa poštovanjem prema njihovim podvizima. Pobeđeni nacizam ne sme ponovo da podigne glavu!“, zaključuje se u tekstu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad