Srbija

Srbija sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi

Foto: Tanjug

Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava, navodi se u saopštenju


Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, među kojima su i državljani naših zemalja, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkoj izjavi naveli da “sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice”.

“Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava”, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Vučića.

Srbija i 16 zemalja navode da bi, u tom slučaju, “stanovnici Gaze mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći”.

“Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu”, navodi se u zajedničkom pozivu Srbije i 16 zemalja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad