Srbija

Šta je ŠIŠ, albanska tajna služba koja je angažovala Srbina da špijunira svoju državu?

Foto: canva stock

Srbija se poslednjih par mjeseci, a što je nekarakteristično vidljivo s obzirom da je špijunaža djelatnost koja je po prirodi tajna, nalazi u zoni interesovanja velikog broja obavještajnih službi NATO država.

Naime, nakon hrvatske i bugarske špijunske mreže, koje su provaljenje krajem prošle godine, kada je personom non grata proglašen prvi sekretar hrvatske ambasade i uhapšen bivši oficir Vojske Srbije koji je radio za bugarsku DANS, Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) razotkrila je i albanskog špijuna.

Kako su izvijestile „Novosti“, u Jagodini je prekjuče, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, uhapšen državljanin Srbije koji se sumnjiči da je, kao saradnik, radio za Državnu informativnu službu Albanije – ŠIŠ.

Posredstvom obavještajne službe Albanije D.R. je uspostavio kontakte i sa bezbjednosnom strukturom koja djeluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. ‘Obavještajnom agencijom Kosova’. D.R. je u prethodnom periodu, za obavještajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbjednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM. Po nalogu albanske službe bio je angažovan i tokom kriznih situacija na sjeveru KiM, za vrijeme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbjednosti na području opštine Raška, prije svega jedinica Vojske Srbije“, izvijestile su „Novosti“

Državna informativna služba Albanija, poznatija pod akronimom ŠIŠ (Shërbimi Informativ I Shtetit), zvanično je započela svoj rad 1997. godine.

ŠIŠ je, nakon obaranja komunističkog režima Envera Hodže, naslijedila Sigurimi, tajnu službu poznatu po tome što je duže od četiri decenije držala cjelokupan društveno-politički život u Albaniji pod totalnom kontrolom, piše Borba.

Osnovana je, tada pod nazivom ŠIK, 1991. godine od strane albanskog parlamenta. Početkom aprila 1997. tadašnji premijer Albanije, Baškim Fino, suspendovao je njen rad do oktobra te godine da bi, nakon obuke i kurseva koje su više godina sprovodili instruktori američke CIA-e, ova služba bila reformisana u novembru 1999.

Struktura ŠIŠ-a obuhvata: obavještajnu i kontraobavještajnu upravu, analitiku, tehniku, upravu za borbu protiv terorizma i upravu za borbu protiv organizovanog kriminala. Dakle, slično kao i naša ANB ili srpska BIA, ŠIŠ je i spoljna i unutrašnja bezbjednosno-obavještajna agencija. Ona objedinjava obavještajni rad i prikupljanje podataka u inostranatvu i, ujedno, borbu protiv toga i sprječavanje i neutralisanje stranih špijuna na teritoriji Albanije (kontrašpijunaža).

U domaćoj i međunarodnoj javnosti ŠIŠ je poznat po nizu propusta i skandala.

Krajem 2018. godine na sajtu Ministarstva finansija Albanije objavljeni su podaci o njenim operativcima na visokim funkcijama. Tako su se na internetu naše informacije o operativcima koji su djelovali po državama Evrope, a među njima i u Srbiji.

Pored liste imena operativaca, tom prilikom objavljeni su i brojevi ličnih karata agenata i saradnika, njihovim platama i zaradama, ali i veliki broj drugih podataka, uključujući i informacije o lokaciji terenskih kancelarija, podizanju gotovine, te tehničkim detaljima u vezi sa mehaničarima koji servisiraju njihova vozila.

Ovaj nesmotren potez albanske službe tada je ugrozio i bezbjednost NATO-a, jer su razotkrivena dva operativca na vrlo osjetljivim pozicijama u Briselu.

Ipak, iako katastrofalan, ovo nije bio prvi put da je Albanija napravila propust u pogledu objavljivanja obavještajnih podataka. Predsjedništvo ove zemlje 2017. je objavilo onlajn kopiju lične karte direktora ŠIŠ-a, koja je uključivala njegovu adresu stanovanja i broj lične karte. Osim toga, početkom te godine državnoj agenciji poslata je lista od 250 imena operativaca koji služe u Vojnoj obavještajnoj jedinici Albanije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad