Srbija

Srbi proslavili letnjeg Svetog Nikolu u Prištini – ništa nije izgubljeno dok se čuju srpski jezik i crkveno zvono

Foto: Telegraf

Stotinak pravoslavnih vernika obeležilo je letnjeg Svetog Nikolu u istoimenom hramu u Prištini. Među njima, bili su preostali Srbi u Prištini, raseljeni iz tog grada i žitelji okolnih srpskih sredina. Dok se okupljamo, možemo da se radujemo i očekujemo spasenje, poručeno je iz Hrama Svetog Nikole.

Iz godine u godinu Hram Svetog Nikole ispunjen je pravoslavnim vernicima. Obeležavaju hramovnu slavu i posećuju, kako kažu, svoju Prištinu.

“Ali mi i dalje dolazimo i dolazićemo dok možemo. Voleo bih da mnogi drugi koji nisu dolazili da dođu i oni da vide da je to lepo doći u svoj zavičaj. Tu smo rođeni, naši preci su živeli ovde”, kaže Momčilo Lazić, raseljeni iz Prištine.

“Dok mogu, ja imam 78 godina, ali dok mogu dolaziću, tu su nam i grobovi”, ističe Tatjana Mališić.

“Pozivam da što više vernika dođe, ne samo kad su ovi veliki praznici, nego i kada su liturgije nedeljom i da jednostavno nađu vremena da se obiđe ovaj hram i da se više poverimo veri, da verujemo u Boga, da slavimo praznike i da, eto, budemo svoji na spomen”, poručuje Aleksanadar Milić, raseljeni iz Prištine.

Poruka svih okupljenih Srba u Prištini je da ništa nije izgubljeno dok se u tom gradu čuje glas srpskog jezika i dok se čuje crkveno zvono.

Obeležavanju letnjeg Svetog Nikole u Prištini prisustovali su predstavnici lokalne samouprave u Gračanici i Privremenog organa opštine Priština.

“Još smo tu da se pomolimo Bogu da nam dâ snagu, da nam dâ volju, da izdržimo ove teške dane, ove izazove, sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji“, kaže Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica.

Sveštenici prištinske parohije i danas, i svake nedelje pozivaju na okupljanje u Crkvi Svetog Nikole.

“Znamo, jer Gospod nam govori, gde su dvoje ili troje sabrani u ime moje, tu sam ja sa njima. U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo, jer upravo ovde nalazi se spasenje“, poručuje Đorđe Stefanović, prištinski namesnik SPC.

Pravoslavni praznik u Prištini nakon liturgije obeležen je srpskom izvornom muzikom sa Kosova i Metohije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad