Politika

Sramotni napadi Aljbina Kurtija: Srbija se ponaša kao nacistička Njemačka, hoće da izazove novi Balkanski rat!

Aljbin Kurti, tzv. premijer lažne države Kosovo, optužio je Vladu Srbije da prijeti započinjanjem novog Balkanskog rata ne bi li izvuka ustupke Zapada.

Foto: Kurir

On u intervjuu za Dejli telegraf optužuje predsjednika Srbije Aleksandra da se ponaša kao “Njemačka između dva svjetska rata”.

Kurti u intervjuu upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i Metohiji i u Bosni mogle da eskaliraju ako ga Zapadne vlade ne shvate ozbiljno.

Srbija je, piše u tekstu, “u septembru rasporedila vojnike na “granicu” sa (tzv.) Kosovom, a etnički Srbi koji su protestovali sukobili su se sa policijom na sjeveru prošlog mjeseca”. Ranije ove nedelje, kako se dodaje, visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini upozorio je da je Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. blizu kolapsa.

– Mislim da je definitivno opasnije nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Njemačka između dva svjetska rata: “Ako nećete da nam udovoljite, izazvaćemo još jedan. Zato što su napravili jednu rundu devedesetih” – rekao je Kurti istog dana kada je i Dragan Đilas napao Srbe na Kosovu i Metohiji i to iz Amerike.

– Ako provjerite cifre o o novcu koji je u Srbiji utrošen na ime vojnih troškova, vidjećete da poslednjih godina vrtoglavo rastu. Za koga sve to kupuju – upitao je Kurti.

On je kazao i da činjenica da to govori “vrlo mirno je zato što je to predvidio mjesecima i godinama ranije”.

– To je racionalna analiza, a ne emocionalna – rekao je Kurti.

U tekstu se dalje navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao je za oko 70 odsto na oko 1,5 milijardi dolara (1,11 milijardi funti) godišnje od 2015, što je čini najvećim vojnim “trošadžijom” na Zapadnom Balkanu. Uveliko je, dodaje se, modernizovala svoje vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letjelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.

Navodi se i da je Vučić je negirao da se priprema za rat i branio je pravo svoje zemlje da kupuje oružje gdje želi. Ali, navodi Dejli telegraf, “komšije kažu da je jačanje vojske praćeno politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju “srpskog sveta” zabrinjavajuće podsjeća na razvoj ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu 1990-ih2, prenosi B92.

– Prištinski zvaničnici insistiraju da je ta politika proizvela međusobno povezane krize u cijelom regionu koje su osmišljene da izazovu haos i prisile Zapad da prihvati povećanje uticaja i moći Beograda u susjednim bivšim jugosloavenskim republikama – stoji u tekstu “Dejli telegrafa”.

(Novosti online)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad