Vijesti

Sramno: Uništena zastava srpske zajednice u Varaždinu

Nepoznati počinilac uništio je zastavu srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine.

Foto: Duran Electoncia

Kako je saopštilo Srpsko nacionalno vijeće, na toj zgradi nalaze se tri zastave – državna zastava Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice, a u noći između subote i nedjelje uništena je samo ova posljednja.

U informaciji koju su iz Vijeća poslali gradonačelniku Nevenu Bosilju ističe se da su od 15. septembra 2013. do 10. jula 2020. na zgradi Vijeća četiri puta uništene dvojezične natpisne ploče, čiji se ostaci nalaze u prostorijama te organizacije.

Predsjednik VSNM Varaždina Mile Sekulić rekao je da su počinioci blago osuđeni zbog „otuđenja tuđe stvari“, prenosi B92.

„Ove godine zločinački i mrziteljski počinioci okomili su se na uništenje simbola srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovo nisu izolovani slučajevi, šalje se kontinuirana poruka da srpska zajednica u Gradu Varaždinu nije naša“, naglašava Sekulić.

Vijeće ukazuje na to da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina koje žive u gradu i županiji.

(In4s)

Policija je obavila uviđaj na mjestu događaja, a na zgradi postoji video-nazor za čije je funkcionisanje zadužen Grad. Procijenjena šteta za izradu nove zastave iznosi 450 kuna.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad