Svijet

Sramno saopštenje Stejt departmenta: S ponosom sponzorišemo rezoluciju o Srebrenici

Foto: canva stock

Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici koje su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, saopštio je Stejt department.

“Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit servisa “Glasa Amerike” iz Sarajeva.

Braneći svoj stav zašto sponzorišu ovakav dokument, Vašington navodi da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, “potvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid”, što nije istina.

Kako bi opravdali svoj stav da stanu iza ovog dokumenta, Stejt department navodi da su i ranije podržavali rezolucije o genocidu u drugim situacijama u svetu.

Iako sve ukazuje da će usvajanje ovakvog dokumenta doneti nestabilnosti na Balkanu, posebno po pitanju Republike Srpske, u saopštenju Stejt departmenta se navodi da “komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja”.

“Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici”, navodi se odgovoru Stejt departmenta.

Vašington se i ovom prilikom poziva na to da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi, iako je sasvim jasno da je ona usmerena protiv srpskog naroda.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad