Srbija

Sramni napadi na Breskvicu: Pjesma “Orlovo gnezdo” izazvala buru među Albancima sa Kosmeta

FOTO: Anđela Ignjatović

Jedva su Albanci iz južne srpske pokrajine preboljeli iscrtavanje grafita “kad se vojska na Kosovo vrati”, a na društvenim mrežama pukla je vijest da će glavnokomandujuća povratničke srpske armije, po svemu sudeći biti dvadesetdvogodišnja srpska pjevačica Anđela Ignjatović poznatija kao Breksvica.

Albanci sada ponovo nemaju mira, a i kako bi kada im je Breskvica pjesmom “Orlovo gnezdo”, kojom će se takmičiti za učešće na Evroviziji 2024. otvoreno najavila osvajačke namjere.

Anđela Ignjatović Breskvica prijavila se za ovogodišnju “Pesmu za Evroviziju” i već važi za jednog od favorita s pjesmom “Orlovo gnezdo”, koja je izazvala je raznolike i burne reakcije na društvenim mrežama.

Naime, pojedini korisnici društvenih mreža su otišli toliko daleko da su naziv njene numere doveli u vezu i s Hitlerom.

Breskvica će se na “Pesmi za Evroviziju” predstaviti numerom “Gnezdo orlovo”, koju je nekolicina na društvenoj mreži X iskritikovala. Nakon što je pjesma objavljena, veći je deo onih koji hvale numeru – “Iskreno, meni je ovo super, iako je ne gotivim” – jedan je od komentara.

Osim domaće publike, na društvenoj mreži X je osvanuo komentar korisnika koji se potpisuje kao “Vin”, a uz ime mu stoji i zastava Albanije. On je na pomenutoj mreži izneo svoje tumačenje pjesme “Gnezdo orlovo”, čiji su stihovi:

“Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže malom orlu: ‘Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo'”, a ovo je sporno tumačenje:

“Poslednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava namjeru ove pjesme. To znači da će Albanci ‘nestati’ s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu”, između ostalog je napisao on.

“Breskvica ima genocidnu pjesmu”, “Jeftino skupljanje glasova”, “Čak i da prođe, Eurosong neće dozvoliti takvu pjesmu”, “Strava i užas”, neki su od komentara. Drugi korisnik “X”-a je otišao toliko daleko da je objavio da se Hitlerov letnjikovac zvao “Orlovo gnezdo” i da je zbog toga Breskvičina pjesma problematična.

Breskvica je i na TikToku dobila pregršt podrške upravo iz Hrvatske. Uz stihove pjesme, tiktokeri iz susedstva pisali su sljedeće: “Kao Hrvatica od srca želim ovoj djevojci da pokori Evropu!” “Gnezdo orlovo sačuvaće srpsko Kosovo”, “Hrvatica sam, ali Kosovo je srpsko, bilo i biće”, “Do pobede braćoooo”, “Prelepa pjesma, ljubomorni nek od**bu”, prenosi Mondo.

Breskvica se nije oglašavala povodom ovih navoda i tumačenja, a pre nekoliko dana je na Instagramu napisala sledeće: “Dragi moji, pesma je izašla. Naslov je ‘Gnezdo orlovo’. Nadam se da će vam se dopasti. Svi smo se maksimalno potrudili i tek ćemo. Volite se, imajte poštovanja prema drugima, budite ljudi. Budite ponosni na to što ste iz zemlje iz koje ste i trudite se da je svima predstavite onako kako dolikuje. Volim vas i idemo dalje.”

Izvor: Novosti

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad