Svijet

Spriječena blokada vlade SAD – usvojeno privremeno finansiranje

Foto: canva stock

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak uveče nacrt zakona o privremenoj potrošnji kojim bi se spriječilo djelimično zatvaranje vlade. Predlog izglasan uz podršku poslanika iz obje partije da se finansiranje vlade produži do sredine januara, sada ide u Senat, gdje su i demokratski i republikanski lideri izrazili podršku.

Da bi spriječila blokada vlade, Senat i Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci moraju donjeti zakon koji predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) može da potpiše pre nego što u petak u ponoć istekne tekuće finansiranje saveznih agencija. Glasanje sa 336 „za“ i 95 „protiv“ je bila pobjeda za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona (Mike Johnson), koji se suočio s protivljenjem nekih od svojih kolega republikanaca, u prvom bitnom glasanju u njegovom mandatu.

Džonson je na tu funkciju izabran prije manje od tri nedjelje, posle višenedjeljnih previranja zbog kojih je donji dom bio bez lidera. S tesnom republikanskom većinom od 221 prema 213, on može sebi priuštiti da izgubi tek tri republikanska glasa ako su sve demokrate protiv.

Predlog zakona o potrošnji bi produžio finansiranje vlade na sadašnjim nivoima do 2024. godine, dajući poslanicima više vremena da izrade detaljne o potrošnji koji pokrivaju sve, od vojske do naučnih istraživanja.

Neki republikanci sa desnog krila stranke rekli su da su frustrirani što predlog ne uključuje nagle rezove u potrošnji i mjere bezbjednosti granica koje su tražili.

Predlog zakona je usvojen sa 209 demokratskih i 127 republikanskih glasova, dok su protiv glasala 93 republikanca i dvoje demokrata, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad