Svijet

Sprema se pobuna u Stejt departmentu: Protiv politike SAD o Izraelu

Foto: canva stock

Osoblje Stejt departmenta priprema dokument u kom kritikuju politiku Sjedinjenih Država u vezi sa sukobom na Bliskom istoku, preneo je „Hafington post“.

Prema riječima dvojice službenika američkog ministarstva spoljnih poslova, dokument će zasjeniti dosad jednostranu podršku akcijama Izraela i ignorisanje stradanja palestinskih civila.

„Hafington post“ dodaje da se dokumenti tog tipa prosleđuju visokim zvaničnicima, te da se u Stejt departmentu razmatraju kao vjeran signal neslaganja u ključnim istorijskim trenucima.

Potpisnici su istakli da su državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegovi savjetnici previdjeli domaće nezadovoljstvo koje je široko rasprostranjeno, te da uopšte nisu zainteresovani da čuju savjete stručnjaka jer su fokusirani na podršku izraelskoj operaciji u Pojasu Gaze.

„U suštini, sprema se pobuna unutar države na svim nivoima“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta za „Hafington post“.

Takođe, raste nezadovoljstvo i u Kongresu – prema napisima medija, više od 400 zaposlenih koji su muslimanskog i jevrejskog porekla potpisali su otvoreno pismo Predstavničkom domu u kojem pozivaju na prekid vatre između Izraela i Palestine.ž

„Mi smo radnici Kapitola s jevrejskim i muslimanskim korenima i tražimo od naših pretpostavljenih, članova američkog Kongresa, da se pridruže pozivima za hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa“, navedeno je u dokumentu.

Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler komentarisao trenutnu situaciju na Bliskom istoku rečima da Vašington smatra da najprikladniji korak nije posredovanje između sukobljenih strana već akcije Izraelskih odbrambenih snaga da zaštite svoju zemlju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad