Srbija

SPC zabrinuta: Oštećena još jedna svetinja na KiM

Foto: Rt Balkan

Pričinjena je velika šteta na ogradama kompleksa arheoloških ostataka manastira Bogorodice Hvostanske kod Istoka , saopšteno je iz policije u Peći

Nakon što je tzv. Kosovska policija objavila da je dobila prijavu da je oštećena ograda kod manastira Bogorodice Hvostanske kod Istoka, iz  Eparhije raško-prizrenske su saopštili da ostaju zabrinuti za manastir kao jednu od naših značajnih istorijskih svetinja, koja je uvrštena u specijalne zaštićene zone zajedno sa blizu pedeset drugih objekata SPC na Kosovu i Metohiji.

“Najnovija šteta na ovom lokalitetu pokazuje da su objekti naše crkve i dalje ugroženi i da im treba zaštita”, naveli su za “Kosovo onlajn” iz Eparhije raško-prizrenske.

Kosovska policija je u 24-časovnom izveštaju saopštila da se jedna žena telefonom požalila da je oštećena ograda ovog kompleksa.

Na mesto incidenta, kako je saopšteno, stigle su policijske jedinice koje su pokrenule istragu za krivično delo “uništavanje ili oštećenje imovine”, a u Regionalnoj direkciji policije u Peći za “Telegrafi” su potvrdili da je pričinjena velika šteta na ogradama kompleksa.

Ovaj vandalizam se dogodio samo dan nakon što je srpsko sveštenstvo posetilo arheološke ostatke manastira Bogorodice Hvostanske.

Na društvenoj mreži Iks je navedeno da je vladika Teodosije u pratnji igumana manastira Visoki Dečani, Save Janjića posetio arheološke ostatke manastira u koordinaciji sa timom Euleksa.

“Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je sa dečanskim igumanom Savom i u koordinaciji sa timom Euleksa posetio arheološke ostatke manastira SPC Bogorodice Hvostanske kod Istoka. Ova lokacija je jedna od 47 specijalnih zaštićenih zona po kosovskom zakonu”, navodi se u saopštenju eparhije.

Podsetimo, nedavno su Albanci iz Istoka pokušali da zadaju i poslednji udarac svetinji i srpskom sećanju na Bogorodicu Hvostansku i njenu slavu. Kako su ispričali neki od srpskih povratnika u opštini Istok, kompleks je preoran bagerima, temelji hrama su sravnjeni sa zemljom, a oko pola  hektara okolnog zemljišta ograđeno je žičanom ogradom i na ogradu stavljena tabla na albanskom na kojoj piše da se radi o “Crkvenom kompleksu Studenica”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad