Svijet

Španija: Uprkos protestima Pedro Sančes položio zakletvu (VIDEO)

Foto: Borba

Šef Španske socijalističke radničke partije (PSOE) Pedro Sančes, koji je juče ponovo izabran za premijera usred protesta protiv njegove kandidature, položio je zakletvu.

„Obećavam da ću savjesno, časno i vjerno ispunjavati dužnosti predsjednika Vlade, da ću ostati vjeran kralju i štititi Ustav kao osnovni državni princip i da ću čuvati tajnost sjednica Sajveta ministara“, napisao je Sančes na društvenoj mreži Iks, objavivši i snimak ceremonije kojoj je prisustvovao i kralj Španije Filip VI.

Sančes (51) je dobio većinu u parlamentu osvojivši novi četvorogodišnji mandat, čime je okončan četvoromjesečni politički zastoj u Madridu, prenio je „Politiko“.

On je dobio većinu glasova u parlamentu od 350 mesta – 179 poslanika podržalo je Sančesa za predsjednika vlade.

Svih sedam poslanika katalonske separatističke stranke Žunts, od koje je zavisilo da li će Sančes biti premijer ili će Španija ići na nove izbore, glasali su u njegovu korist.

Takođe, to je učinio i jedan predstavnik Kanarijske koalicije, koja je prošlog mjeseca glasao za lidera Narodne partije Alberta Nunjeza Feiha, koji nije uspio da formira vladu.

Sančesa su podržale levičarske i regionalne stranke Katalonije, Baskije, Galicije.

Protiv njegovog izbora bio je 171 poslanik desnih stranka, Narodne partije i Voksa.

„Zahvaljujem se svim političkim grupama na podršci da dobijem novi mandat i formiram vladu“, rekao je španski premijer.

Španska Socijalistička partija podnijela je ove nedelje nacrt zakon o amnestiji za katalonske separatiste, koja bi obuhvatila nekoliko stotina osoba. Taj zakon omogućio je Pedru Sančesu parlamentarnu podršku potrebnu da ostane premijer.

Zakon se odnosi na sve ljude procesuirane zbog svoje umiješanosti u katalonski separatistički pokret.

Nakon Sančesovog dogovora sa separatistima o pomilovanju učesnika neuspješnog pokušaja otcepljenja Katalonije 2017. godine, stotine hiljada ljudi širom Španije izašli su na proteste, koji ne jenjavaju ni danas.

Iako je nacrt zakona trebalo da zajedno podnesu sve političke grupe za koje se očekivalo da će glasati za Sančesovu kandidaturu za formiranje nove, manjinske vlade, socijalisti su ga sami predstavili kako bi obezbijedili da je predlog podnijet u roku, dok su levičarske i separatističke stranke koje podržavaju Sančesa pojedinačno podržale zakon.

Davanje potpune amnestije bilo je ključni faktor u rešavanju višemjesečne političke paralize u Španiji, koja je bez efikasne vlade od kada su državni izbori prošlog ljeta rezultirali manjkom parlamentarne većine.

Predstavljanje zakona bio je glavni zahtjev katalonske separatističke partije Žunts da da podršku.

(rt balkan)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad