Politika

Spajić: Vrijeme je za bolju saobraćajnu povezanost regiona

Foto: Borba

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom sa kojim je razgovarao o projektima saobraćajne infrastrukture koji će, kako su se saglasili, ojačati veze Crne Gore sa regionom i Evropom.

Zakonjšek je rekao da će Transportna zajednica biti pouzdan partner Crnoj Gori.

„Računajte na to da će Transportna zajednica raditi ruku pod ruku sa Vladom Crne Gore na postizanju pune integracije saobraćajne mreže Crne Gore u mrežu Evropske unije i to na temelju najviših standarda u ovoj oblasti.  Podržaćemo Vas u realizaciji infrastrukturnih projekata koji će unaprijediti povezanost unutar Crne Gore ali i prema svim vašim susjedima“ poručio je Zakonjšek.

Premijer Spajić je upoznao sagovornika sa planovima na jačanju saobraćajne infrastrukture sa akcentom na nastavak izgradnje auto puta te sa projektima u oblasti željezničkog i aviosaobraćaja. „Geografska pozicija Crne Gore je naša komparativna prednost i moramo početi da valorizujemo taj resurs. Vrijeme je za bolje saobraćajne veze sa regionom. Gradimo partnerstva sa susjedima i evropskim partnerima za bolju saobraćajnu povezanost i zajednički rast“ poručio je premijer.

U tom kontekstu sagovornici su ocijenili da je potrebno pripremiti projekte za povlačenje sredstava koja su na raspolaganju Crnoj Gori u okviru Plana rasta Evopske unije (Growth plan).

Zakonješek je ponudio podršku Transportne zajednice u domenu potpune usaglašenosti zakonodavstva Crne Gore u oblasti saobraćaja sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Inače, Transportna zajednica (TZ) predstavlja međunarodnu organizaciju osnovanu sa ciljem razvoja saobraćajne mreže između Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope čiji članovi su Evropska unija i šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. Osnovana je Ugovorom o osnivanju TZ potpisanim 12. jula 2017. godine u Trstu, a njegova svrha jeste da se pravila, principi i politike EU za transportno tržište prošire na Zapadni Balkan kroz pravno obavezujući okvir.

Ugovor se primjenjuje u području drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, sa ciljem razvoja transportne mreže između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad